Antirevista presei

G. M. | 10.11.2009

Pe aceeași temă

Îndoctrinare la Antena 3

În cea de-a doua săptămâ­nă de campanie, Antena 3 a transmis 220 de secunde de la mitingurile lui Traian Băsescu, potrivit unei monitorizări de pe site-ul CNA. Contracandidaţii lui Băsescu au primit, în schimb, spaţiu din belşug, campion fiind Mircea Geoană, cu 4.098 secunde.

Interesantă e şi evoluţia de la o săptămână la alta, candidatul Traian Băsescu fiind singurul retrogradat la capitolul promovare. În prima săptămână, Antena 3 fusese mai „darnică“ cu Băsescu - 879 secunde, pe care l-a pedepsit în săptămâna a doua cu 220 secunde. Ceilalţi au beneficiat de creşteri semnificative: Mircea Geoană - de la 2.667 la 4.098 secunde; Crin Antonescu - de la 1.277 la 3.520 de secunde; iar Sorin Oprescu - de la 2.630 a urcat la 3.664 de secunde. În ritmul acesta, în ultima săptămână de campanie, candidatul Băsescu va rămâne dator, iar timpii de antenă vor fi egal împărţiţi, după lege, dar numai între Geoană, Antonescu şi Oprescu.

Şi reprezentanţii PD-L au dispărut de pe ecranele Antenei 3. Dacă luni, Ştirea zilei a avut o tentativă de a prezenta şi o altă viziune, invitându-l pe Gheorghe Flutur alături de Ludovic Orban şi Liviu Dragnea să comenteze tema „Băsescu, în scădere“, trustul s-a mobilizat exemplar împotriva acestui precedent. Luni, la Sinteza zilei, Stan, Ciuvică, Cercel şi Şerbănescu au comentat „Asediul gripei porcine, de ce nu avem vaccinuri AH1N1?“. Marţi, Ciuvică, Tudor şi Bogdan Teodorescu s-au întrebat imparţial: „De ce fuge Băsescu de confruntările cu Geoană, Antonescu, Oprescu, Vadim?“. Miercuri, Meleşcanu, Ponta, Daniel Barbu, Ciuvică şi SRS s-au întrebat: „Pe cine pune Băsescu prim-ministru? Elena Udrea, Boc, Blaga sau Tănăsescu?“. Iar joi, Crin Antonescu şi Bogdan Teodorescu au răspuns la două întrebări: „Ispita lui Băsescu către Antonescu? E disperat să nu piardă?“.

Gabriela Vrânceanu Firea a făcut doar emisiuni de campanie: marţi, alături de Geoană, discutând despre „Gripa, virusată de Cotroceni“; miercuri, alături de Hunor, Nicolăescu şi Nica: „Croitoru, pelerin la guvern“; iar joi, doar cu „Oprescu, leac pentru România?“.

E de remarcat că Antena 3 începe să fie egalată în războiul audienţelor cu RealitateaTV între 21.30-24.00, acolo unde, cu Sinteza zilei şi În gura presei, Antena 3 câştiga fără drept de apel. Şi că, la jumătatea campaniei, Mircea Toma admite, în sfârşit, că „dezbaterea politică lipseşte“ şi că „este un linşaj mediatic la Traian Băsescu“.

Când Geoană întârzie, Boc e de vină

Într-o zi în care agenţiile de presă titrau „Geoană a sosit la sediul PSD la 30 de minute după delegaţia FMI“, Realitatea TV difuza ştirea „Unde ai fost, Emile?“: „La 5 era preşedinte de partid la taifasuri electorale la ETNO, iar la 6 şi 4 minute muzica de final se auzea eliberator: până la 6 şi jumătate, când trebuia să se transforme la loc în premier şi să negocieze cu delegaţia FMI, mai rămăsese puţin timp. (…) Emil Boc a ajuns la Guvern până la 18.30, dar tot i-a luat-o FMI-ul înainte.“

Emil Boc a intervenit la emisiunea lui Cosmin Prelipceanu acuzând o „manipulare ordinară“. Realizatorul emisiunii
l-a sfătuit pe Boc: „calmaţi-vă, uşurel“ şi a trecut la ofensivă: „Unde aţi fost? Vreau să ştiu unde aţi fost?“. Dialogul care a urmat este antologic:

„Prelipceanu: Întâlnirea a început la ora programată, dar cei de la FMI v-au aşteptat.
Boc: Domnule Prelipceanu…
P: Este suficient.
B: Vă daţi seama că este o contradicţie logică?
P: Este suficient! Ce Dumnezeu? Gata, aţi spus ce s-a întâmplat.
B: Domnule Prelipceanu. Numai un pic. Nu vă daţi seama că sunteti într-o contradicţie logică elementară, din moment ce spuneţi că întâlnirea a avut loc la timp, dar l-au aşteptat?
P: Pentru că au venit primii, domnule Boc, asta vrem să spunem. Au venit înaintea dumneavoastră.
B: Întâlnirea e la 18.30 şi poate să vină cine vrea, cu trei sau cinci ore înainte.
P: Corect. Vedeţi că suntem de acord? Suntem de acord. Gata!“

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22