Antony Blinken: „Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra

L. G. | 29.11.2022

Secretarul de stat american Antony Blinken se află la Bucureşti, unde participă la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

Pe aceeași temă

Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, care a vizitat marți dimineață, alături de premierul Ciucă, expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, la Ateneul Român.

„Este minunat să mă reîntorc la București. Așa cum a spus premierul Ciucă, am fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți își imaginau chiar și atunci cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în legăturile personale”, a declarat Antony Blinken.

„După cum ați spus, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Într-adevăr am construit și relații puternice și în domeniul economiei, inclusiv în cel al energiei. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a mai spus Antony Blinken.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”:

„Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa de un sfert de secol. În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. Sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dar și apartenența noastră la NATO și UE”.

„Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Componenta politico-militară a parteneriatului este un a foarte importantă iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România”, i-a mai transmis Ciucă Secretarului american de Stat.

Ulterior, premierul României a vorbit despre dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic:

„Dimensiunea economică este una foarte importantă și de asemenea trebuie să apreciez creșterea investițiilor americane în România. În acest context energia a devenit un subiect mult mai important decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Vreau să subliniez că avem o colaborarea în domeniul nuclear civil și intenția SUA de a finanța reactoarele 3 și 4 deja s-a concretizat, un element important al parteneriatului strategic. De asemenea, dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu foarte important între specialiștii ambelor țări. Există desigur și alte linii de cooperare în domeniul energiei, intenția deja anunțată pentru dezvoltarea capabilităților de noi surse de energie, în mod special eoliană, este de asemenea un domeniu foarte important”, a mai transmis premierul României, Nicolae Ciucă.

La ora 10,30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22