Anunțul victorios al demisiilor în alb, infirmat: 6 miniștri au refuzat să-și scrie demisia

Dora Vulcan | 14.06.2017

Nu toți miniștrii cabinetului Grindeanu au executat ordinul de a-și da demisia din ordinul Comitetului Executiv Național condus de Liviu Dragnea. Șase dintre ei sunt de partea lui Grindeanu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Ministri care nu ar fi demisionat:

  • Ministrul Apararii - Gabriel Leș
  • Ministrul Culturii - Ionuț Vulpescu (a refuzat să participe la ședință)
  • Ministrul de Finante - Viorel Ștefan
  • Ministrul de Justiție - Tudorel Toader
  • Ministrul pentru IMM - Alexandru Petrescu
  • Ministrul Comunicatiilor - Augustin Jianu

 

Premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

 

 

Context

 

  •  Comitetul executiv PSD- Dragnea vs Grindeanu 

 

 

Comitetul executiv PSD s-a intrunit la Palatul Parlamentului, fiind de asteptat ca premierului Sorin Grindeanu sa i se ridice sustinerea politica. Tensiunile din aceste zile au atins apogeul marti si miercuri, dupa ce Liviu Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu dar acesta a refuzat.

 

Este prima oara in lunga istorie a PSD cind se intimpla ca liderul partidului sa forteze darimarea propriului guvern cu riscul declansarii unei noi crize politice la doar sapte luni de la preluarea puterii.  Motivul razboiului pe care Dragnea il poarta impotriva lui Grindeanu este legat de faptul ca acesta, sustinut de ministrul justitiei, Tudorel Toader, a refuzat sa mai dea vreo ordonanta de urgenta, cum ar fi cea referitoare la pragul pentru abzul in serviciu, prin care sa rezolve problemele penale ale lui Dragnea.

 

 

Miercuri dimineata Sorin Grindeanu a spus pentru prima oara explicit ca nu va demisiona si ca se asteapta la  “ executie publica”. Acest lucru ar putea insemna inclusiv excluderea din partid, asa cum sustin surse din PSD.  Comitetul executiv nu are insa dreptul statutar de a-l exclude din partid, ci doar organizatia judeteana din care face parte, ceea ce ar putea complica situatia pentru ca organizatia Timis a anuntat ca il sustine pe Grindeanu.

 

 

La rindul sau, premierul a spus ca va cere in cadrul Comitetului Executiv organizarea unui Congres extraordinar care sa decida soarta guvernului pe  care il conduce si a sa personal. 

 

Inaintea Comitetului Executiv atit Grindeanu cit si Dragnea au facut un tur de forta, avind intilniri cu liderii filialelor judetene care vor participa la sedinta si cu ministrii. Grindeanu a avut întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat surse politice, potrivit News.ro.

 

 

Potrivit HotNews, Liviu Dragnea i-a oferit lui Grindeanu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), functie foarte bine platita, daca accepta sa demisioneze.

 

 

Pe de alta parte, chiar daca Grindeanu va fi exclus din PSD si i se va ridica sustinerea poltiica, asta nu inseamna ca isi pierde automat functia de premier. Totul va depinde mai departe de presedintele Klaus Iohannis.

 

Toata tevatura se joaca cu demisiile in alb ale ministrilor pe masa. Singurul care a spus ca nu are o astfel de demisie in alb este Pavel Nastase, ministrul Educatiei, care a declarat insa ca i se pare normal sa fie demis.

 

 

Culisele unor zile de foc si para

 

 

Ultimele informatii, venite pe surse din interiorul PSD si speculate intens de presa, arata ca Dragnea si Grindeanu s-au intilnit de mai multe ori in ultimele zile, dar fara vreun rezultat in sensul dorit de seful PSD. Dragnea i-a cerut demisia lui Grindeanu, amenintindu-l ca in caz contrar ii va retrage sprijinul politic, dar deocamdata nu a pomenit de o motiune de cenzura. Grindeanu se tine insa tare pe pozitie, a refuzat sa demisioneze, invocind stabilitatea tarii si faptul ca “ actul de guvernare nu poate fi condus de persoane dubioase”. Cine sunt acestea, nu a mai precizat.

 

Tot pe surse a aparut si informatia ca doar trei ministri au luat note de trecere la evaluarea comandata de Dragnea. E vorba de Petre Daea ( Agricultura), Carmen Dan (Interne) si Lia Ulguta Vasilescu (Munca). Ceilalti 24 de ministri ar figura pe lista neagra a remanierii, in frunte cu Grindeanu. Miercuri in sedinta Comitetul Executiv se va discuta raportul de evaluare a guvernului.

 

 

Potrivit mai multor surse citate de presa, ultima intilnire dintre Dragnea si Grindeanu a avut loc marti in jurul prinzului, dar premierul i-a retransmis liderului PSD ca nu va demisiona chiar daca Comitetul Executiv ii va cere asta. Mai mult, Grindeanu ar fi trecut la rindul sau la amenintari, spunind ca in situatia in care PSD va schimba mai multi ministri el va numi imediat altii in locul lor.

 

Cei doi s-au intilnit simbata seara si luni noaptea la sediul PSD din Baneasa, cind, potrivit HotNews.ro. premierul a fost luat de la aeroport de Marcel Ciolacu, unul dintre apropiatii lui Dragnea. La discutiile extrem de tensionate ar mai fi participat Paul Stanescu, Marian Neacsu si Niculae Badalau, toti locotenenti ai lui Dragnea. Potrivit sursei citate, premierul nu a fost de acord nici macar cu schimbarea ministrului finantelor, Viorel Stefan, si si-a reiterat refuzul de a demisiona, spre furia lui Dragnea. Situatia pare fara iesire cel putin pina la Comitetul Executiv de miercuri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22