APD avertizeaza asupra fraudarii alegerilor

A Consemnat Bernard Noghiu | 18.11.2008

Pe aceeași temă

Procedurile electorale prezinta o serie de probleme care pot duce la fraudarea alegerilor, se arata intr-un comunicat de presa remis vineri de Asocia Pro Democratia.

APD sustine ca, in caz ca alegerile ar fi fraudate, vor exista consecinte sociale si economice grave, care vor duce la agravarea crizei economice ce ar putea sa se prelungeasca, in Romania, pe mai multi ani. O guvernare stabila si eficienta este posibila numai printr-o guvernare legitima, se arata in acelasi comunicat.

"Balonul electoral", umflat prin practici "inspirate din tehnicile financiare speculative neortodoxe", poate avea urmari sociale si economice pe care Romania cu greu ar putea sa le depaseasca.

 Corectitudinea alegerilor poate fi afectata de limitarea accesului prin excluderea posibilitatii de a vota in localitatile de resedinta; ingradirea, prin decizia BEC, a activitatii observatorilor si a reprezentantilor mass-media; desemnarea presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare pe criterii politice.

APD a atras atentia si asupra existentei informatiilor privind folosirea abuziva a resurselor publice si a cazurilor de cumparare de voturi sau de intimdare alegatorilor.

Influenta partidelor in BEC este foarte mare, motiv pentru care ar trebui desfiintat acest for, spune Asociatia cerut a cerut saptamana trecuta, ca atributiile birourilor electorale sa fie impartite intre Autoritatea Electorala Permanenta si Curtile de Contencios Administrativ.
Cu privire la restrictionarea accesului observatorilor acreditati si a mass-media in sectiile de votare, Cristian Parvulescu, reprezentant APD, a declarat ca "este un grav atentat la transparenta procesului electoral", iar Asociatia va ataca decizia BEC la Curtea de Apel.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22