Aplicația pentru Certificatul de Situație de Urgență a devenit funcțională

Redactia | 06.04.2020

Companiile afectate de pandemia de coronavirus și de măsurile și restricțiile anunțate de autorități pot obține certificatele pentru situații de urgență.

Pe aceeași temă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a atras atenția la Digi24 că declarația trebuie încărcată cu semnătură digitală pentru că întreaga procedură este digitală.

Aplicația unde pot fi depuse cereri pentru obținerea CSU a devenit funcțională duminică seară, pe site-ul Ministerului Economiei și pe http://prevenire.gov.ro/.

Declarația trebuie încărcată cu semnătură digitală, a avertizat Virgil Popescu.

"Cei care încarcă această declarație e obligatoriu să o semneze digital. Această semnătură e verificată în baza națională de semnături digitale.

Deci, în momentul încărcării, agenții economici să fie atenți să semneze digital și apoi să încarce, altfel certificatul este revocat.

Procedura poate fi reluată chiar dacă certificatul a fost revocat din lipsa semnăturii digitale", a spus Virgil Popescu.

Ministerul Economiei acordă, la cerere, solicitanților, operatori economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS–CoV-2, certificate de situație de urgență (CSU).

Certificatele de situație de urgență sunt emise în două forme:

  • TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare)

  • TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Certificatele se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/ măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, în condițiile legii.

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

Cererea pentru eliberarea CSU se realizează exclusiv prin intermediul platformei oficiale, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează CSU doar pe perioada existenței stării de urgență în România.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22