Arafat: nu e necesară prezentarea la urgenţă ”pentru pentru simplul fapt” că ați fost în piaţă și expuși gazelor lacrimogene

Dora Vulcan | 16.08.2018

Șeful DSU dă vina pe ”un grup de persoane” că a interpretat drept o ”diversiune și o dezinformare” intenția sa de a ”liniști populația”, pe care o anunțat-o că ”nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au (sic!) fost în piaţă”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Un comunicat al DSU insultător în primul rând prin tonul folosit la adresa cetățenilor afectați de gazele cu care au fost intoxicați la represiunea jandarmeriei din 10 august!

După care Arafat revine cu intenția de a o drege, după ce a fost pus la punct pentru tonul și exprimarea impardonabile dar și pentru enormitatea susținută și care infirmă efectele asupra sănătății celor afectați de gaze. Și, în loc să-și ceară scuze se adâncește și mai rău în explicații pretinzând că nu este de partea ”unuia sau altuia” ci doar a cetățeanului, omițând faptul că ”una” din părți este chiar cetățeanul de grija căruia moare dar pe care-l trimite la plimbare să nu mai vină așa, aiurea, la Urgențe ”pentru simplul fapt” că a fost în Piață. Ce susține Arafat? Că gazele sunt conform standardelor, că așa i-au spus lui producătorii. Ca și cum producătorii ar putea susține altceva. Și că gazele sunt inofensive, că așa i-a spus lui la telefon un expert tocmai de la New York. Trebuie că i-a transmit telepatic probele de s-a pronunțat expertul instantaneu, într-o simplă discuție telefonică. În tot acest timp, tot mai multe persoane se prezintă la camerele de gardă ale spitatelor din toată țara, pentru că la miting au participat români din București, din diaspora și din toată țara, care acuză efecte adverse grave după expunerea la gazele lansate de jandarmi în Piața Victoriei pe 10 august. Tot mai mulți experți pun sub semnul întrebării legalitatea gazelor folosite și faptul că nu ar fi fost doar gaze lacrimogene, al căror efect trece la câteva ore de la expunere. De asemenea, se acuză folosirea în cantități uriașe a gazelor și cu o expunere contrară chiar normelor jandarmeriei. În schimb, domnul Arafat ne consolează și garantează cu lectura, prin telefon, a unor etichete, făcută unui expert de la New York. Curat deontologic! Preocupat strict de grija cetățeanului! Deloc politic și cât de puțin părtinitor!

Timp în care un medic de la Floreasca îl contrazice. 

 

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat explică, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis comunicatul de miercuri seară în care se menţiona că substanţele folosite în timpul intervenţiei jandarmilor din 10 august din Piaţa Victoriei sunt conform standardelor internaţionale, iar celor care au fost expuşi la aceste substanţe li se recomanda să nu se prezinte la medic pentru controale de rutină, ci doar dacă au simptome îngrijorătoare.

 

 

El neagă că ar "ţine partea Jandarmeriei" și că mesajul DSU ar fi unul politic. Arafat susține că a acționat strict în "interesul cetăţeanului".

 

 

 "Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferenţă de 5 zile având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri 15 August când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele", spune Arafat.

 

 

El susține că numărul celor care s-au prezentat la medic după ce s-au aflat în Piaţa Victoriei a crescut după ce un medic psihiatru a publicat pe Facebook un articol în care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanţele lacrimogene şi riscurile pe termen mediu şi lung.

 

 

"Din păcate, intenţia de a linişti populaţia care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piaţa Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane că o diversiune şi o dezinformare din partea noastră.  Interpretarea şi mai absurdă este că ţinem partea Jandarmeriei importriva populaţiei sau că am executat ordine politice şi că acest comunicat este unul politic", remarcă el.

 

 

Raed Arafat susţine că, înainte de publicarea comunicatului DSU de miercuri seară, a vorbit personal cu un expert internațional în domeniu:  

 

 

"Totodată, pe lângă documentarea şi datele obţinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA, am vorbit personal cu unul dintre specialiştii renumiţi în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am întrebat de studiile recente şi de părerea lor despre efectele de lungă durată a expunerii la substanţele respective şi anume la substanţă CS precum şi despre necesitatea unor controale dacă persoanele sunt asimptomatice iar răspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris în comnuicatul DSU", spune Arafat.

 

 

El dă asigurări că nu poate fi de partea ”unuia sau altuia” decât de cea a cetățeanului pe care îl ”servește”, omițând faptul că ”una” din părți e chiar cetățeanul în cazul de față: 

 

 

"Ca persoană, dar şi ca instituţie, avem obligaţia de a păstra echidistanţă şi neutralitatea pentru a putea duce la îndeplinire misiunea noastră corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia când executăm misunile în domeniul situaţiilor de urgenţă, singurul scop fiind interesul ceteanului pe care îl servim. Nu poate nimeni să ne impună adoptarea unei poziţii dacă această poziţie nu este în favoarea cetăţeanului simplu iar când comunicăm, facem acest lucru cu scopul de a informa corect populaţia indiferent cum este interpretată comunicarea noastră de către unii sau alţii. Am considerat necesară această clarificare după ce am văzut comentariile la comunicatul emis ieri", mai spune Raed Arafat în finalul postării.

 

 

 

 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis miercuri seara un comunicat în care susţine că a luat legătura cu producătorii substanţelor din compoziţia gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în 10 august în Piaţa Victoriei, care au confirmat că acestea sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale şi că efectele pe care le au sunt iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber.

 

 

DSU spune că "nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic".

 

 

DSU spune că în urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în 10 august în Piaţa Viaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene.

 

 

"Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale", afirmă DSU.

 

 

Instituţia menţionează că miercuri conducerea DSU a luat legătura cu producătorii substanţelor utilizate, care ar fi confirmat nici mai mult nici mai puțin decât că ”substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale".

 

 

"De asemenea, fabricanţii au subliniat că astfel de substanţe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume. În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber", arată DSU.

 

 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că, potrivit recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

 

 

"În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au (sic!)  fost în piaţă şi au fost expuse substantelor lacrimogene, decât în situaţia exceptională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultarea unui medic", adaugă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

 

Cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa.

 

Potrivit acestuia, doar în cursul zilei de miercuri s-au prezentat la spital 30 de oameni, iar luni şi marţi au ajuns alţi 20.

 

Şi Jandarmeria Română a susţinut că gazele iritant lacrimogene folosite de jandarmi sunt achiziţionate de către instituţie exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii, aceste substanţe fiind folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene.

 

”Corupţia Ucide” a anunţat marţi că Unitatea Specială pentru Decontaminare-Cercetare C.B.R.N. (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a prelevat probe de pe asfaltul din Piaţa Victoriei, grupul publicând şi fotografii cu cei de la Unitatea Specială pentru Decontaminare.

 

”După cum am spus în comunicatele anterioare, există suspiciunea că s-au folosit şi altfel de gaze în afară de cele CS, permise de Legislaţia Europeană, Convenţia de la Geneva şi ONU. Îmbrăcaţi în celebrele costume de protecţie HAZMAT, specialiştii Protecţiei Civile au făcut măsurători în diferite puncte din zona afectată şi au prelevate probe”, mai afirma grupul.

 

Grupul ”Corupţia Ucide” i-a îndemnat pe cei care au fost la protestul din 10 august ca, dacă au reacţii adverse, să meargă la spital.

 

 

 

Iată ce spune un medic de la Floreasca: Elena Copaciu spune că simptomele pe care le-a remarcat la pacienții tratați după expunerea la gazele din Piața Victoriei nu concordă cu cele specifice gazelor lacrimogene. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22