Asa-zise stenograme "scapate" in presa:Dragnea ii face praf pe cei care au votat pro-Oprea

Dora Vulcan | 22.09.2016

PSD si Liviu Dragnea pun in scena o serie de actiuni menite sa limiteze pierderile de imagine dupa votul din Senat care l-a salvat pe Gabriel Oprea de justitie cu voturile parlamentarilor pesedisti.

Pe aceeași temă

 

 

 

Inca de miercuri seara Dragnea a postat pe Facebook ca sustine lupta anticoruptie si ca nu-l va pune pe Oprea pe liste. Pe de alta parte, PSD a lansat pe surse o stenograma, publicata de site-ul stiripesurse, in care Dragnea isi cearta parlamentarii ca ar fi votat impotriva cererii procurorilor DNA, desi de luni incoace nici un pesedist nu s-a aratat deranjat de salvarea lui Oprea. In fine, pesedistii s-ar fi aratat de acord inclusiv cu reluarea votului propusa de liberali. Toti acesti pasi inapoi par mai degraba o strategie de "damage control" inainte de protestul public anuntat pe Facebook, se arata intr-o analiza Hotnews.ro.

 

 

In inregistrarile publicate de stiripesurse.ro, Dragnea ii reproseaza liderului de grup PSD din Senat, Mihai Fifor ca n-ar fi tinut seama de decizia PSD de a vota ridicarea imunitatii si mai sustine ca din filmul votului ar rezulta ca "marea majoritate din cele 73 de voturi sunt voturi liberale, nu voturi PSD".

 

 

Dialogul capata apoi accente ridicole, cand Liviu Dragnea sustine ca parlamentarii PSD ar fi votat sub imperiul emotiei: "Eu nu am absolut nimic împotriva lui Oprea, dar noi discutăm aici despre posibilitatea de a i se începe sau nu urmărirea penală. Pe de altă parte acesti colegi ai nostri care au mers pe această emotie, nu stiam că sunt atât de emotivi. Totusi a murit un tânăr... stim că de la noi au fost putini care au votat, dar de ce a trebui să se întâmple asta?"

 

 

In fine, pesedistii au mers pana intr-acolo incat ar fi acceptat propunerea de reluare a votului lansata de liberali. PNL a anuntat ca luni va solicita reluarea votului in Senat in cazul inceperii urmaririi penale impotriva lui Gabriel Oprea si ii cere presedintelui PSD Liviu Dragnea sa accepte aceasta propunere.

 

 

"Solicitam presedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neaga evidenta votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, sa fie de acord cu aceasta propunere. In caz contrar, este dovada faptului ca Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-si mentine imunitatea" afirma PNL intr-un comunicat de presa.

 

 

Pe langa toate acestea, PSD a profitat de organizarea Comitetului National Executiv la Murighiol pentru a lansa o serie de mesaje si promisiuni cu caracter populist din programul de guvernare. Pe de alta parte, desi Dragnea a scris joi seara pe Facebook "Am sustinut si sustin lupta împotriva coruptiei! 2. Ca să fie clar pentru toată lumea: la alegerile din 11 decembrie, Gabriel Oprea NU va fi pe listele PSD!", una din punctele pe ordinea de zi a sedintei PSD este, potrivit Mediafax, derogarea de la codul de etică pentru ca Victor Ponta, pus sub control judiciar în dosarul în care este urmărit penal pentru folosirea influenţei şi spălare de bani, să poată candida.

 

 

Ce mesaje trebuia sa scape stenogramele in presa:

 

”În ceea ce privește programul de guvernare și Guvernul. În primul rând vreau să vă spun ceva foarte cinstit: nu este stabilit niciun membru al Guvernului, nu este stabilit. Și, vă rog, ca să nu vă mai faceți de râs, cei care ar intenționa să se bată, să nu vă lăsați tentați de presă, câțiva dintre noi, vrând să pară importanți spun: știu eu care va fi următorul. În afară de faptul că îi expuneți pe niște oameni inutil, alții se simt frustrați. Guvernul, dacă românii ne vor da încredere, îl vom face abia după ce, dacă președintele nominalizează omul PSD, atunci îl vom face împreună, transparent. Fiecare membru care va face parte din echipa guvernamentală va fi discutat serios aici în Comitetul Executiv, împreună și vă rog să înțelegeți acest lucru. Nu vreau să ducem această discuție despre persoane, așa cum vor adversarii noștri, pentru că ei nu au program de guvernare. L-a scris cineva, nici măcar nu-l înțeleg, dar asta este problema lor. Oamenii vor să afle ce vor să facem pentru ei (...) Deci și celor care cred că au discutat cu mine, cred ei că au discutat cu mine, vă spun că nu există așa ceva. Am câștigat alegerile, fiecare dintre noi va știi ce a făcut fiecare, cât a muncit fiecare și vom avea o discuție foarte tranșantă”, le-a spus Liviu Dragnea membrilor PSD în Comitetul Executiv de la Murighiol, informeata stiripesurse.ro

 

 

 

 

 

 

Dragnea i-a criticat pe cei care au votat emotional in favoarea lui Oprea impotriva anchetarii sale in cazul Gigina si i-a amenintat cu pierderea locurilor pe listele PSD la parlamentare. Momentul ales: fix inainte de protestul din strada

 

 

 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat dur si atitudinea unor senatori PSD care nu ar fi ascultat deciziile luate la partid și care au acționat emoțional la votul în Cazul Gabriel Oprea acuzat de omor din culpă de procurorii DNA:

 

 

”Liviu Dragnea în Comitetul Executiv Național al PSD (CexN al PSD): Mihai (n.a. Mihai Fifor, șeful Grupului PSD din Senat) Ce ți-am spus eu ție cu privire la votul din Senat referitor la ridicarea imunității lui Gabi Oprea, ca să înțeleg și eu ce s-a întâmplat?

 

Mihai Fifor, șeful Grupului PSD din Senat: Domnule președinte discuția noastră a fost foarte clară – toți senatorii PSD votează pentru încuviințarea solicitării DNA. Asta am și comunicat, dar ceea ce s-a întâmplat în ședință e altceva. 73 de voturi au fost împotrivă și.. (neinteligibil). Cum s-au desfășurat lucrurile și cum s-a ajuns în situația asta e mai greu de explicat.... Dacă mă uit însă azi pe filmarea din Senat dată de stiripesurse care conține tot filmul votului, se vede foarte clar că marea majoritate din cele 73 de voturi sunt voturi liberale, nu voturi PSD.

 

Pe de altă parte eu cred ca a fost un vot emoțional, pentru că așa cum știe toată lumea, înaintea votului, în timpul votului a discutat cu fiecare coleg în parte și este foarte probabil să se fi ajuns ca unii colegi să fi vota împotrivă, dar...

 

Liviu Dragnea, președintele PSD: Vreau să știu și eu atunci de ce am ajuns în situația asta, că suntem aici și discutăm despre liste (neinteligibil). În ultima perioadă am discutat cu foarte mulți parlamentari de-ai noștri, cu foarte mulți și am înțeles că suntem colegi în continuare, că suntem disciplinați ca partid, nu suntem un partid militarizat, dar totuși când luăm niște decizii politice pe care le luăm cu discuții în partid și în grupuri ele trebuie duse până la capăt și constat că nu mai contează ce discutăm noi și contează emoția de moment. Eu nu am absolut nimic împotriva lui Oprea, dar noi discutăm aici despre posibilitatea de a i se începe sau nu urmărirea penală.

 

Pe de altă parte acești colegi ai noștri care au mers pe această emoție, nu știam că sunt atât de emotivi. Totuși a murit un tânăr... Știm că de la noi au fost puțini care au votat, dar de ce a trebui să se întâmple asta?”, se aude în stenograma audio intrată în posesia stiripesurse.ro

 

Potrivit stiripesurse.ro, senatorii care au votat împotriva solicitării DNA ar fi fost amenințați că le sunt puse în pericol candidaturile pe listele partidului pentru indisciplină.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22