Asociația Companiilor Americane din România cere transparență în adoptarea legilor Justiției

Dora Vulcan | 25.08.2017

AmCham cere dezbaterea transparentă a pachetului de legi privind justiţia, "pe baza unor politici moderne şi a bunelor practici în domeniu". Asociaţia consideră că, în România, corupţia rămâne o ameninţare gravă la securitatea naţională şi un obstacol major împotriva dezvoltării ţării.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Este nevoie ca instituţiile statului să acţioneze în parametrii constituţionali, cu respectarea valorilor democratice, prin consultări publice de substanţă şi dialog instituţional constructiv şi în termeni rezonabili pentru toate părţile implicate", spune AmCham într-un comunicat remis presei vineri.

 

Cu referire la pachetul privind justiţia, AmCham cere "dezbaterea transparentă a pachetului de legi privind justiţia, pe baza unor politici moderne şi a bunelor practici în domeniu" şi "asigurarea unei justiţii independente şi eficiente în limitele cadrului constituţional, ferite de ingerinţe partizane, politizare şi enclavizare".

 

Asociaţia mai solicită "implementarea pragmatică a regulilor de bună guvernare, în special în ceea ce priveşte transparenţa şi predictibilitatea la toate nivelurile procesului legislativ" şi "dezvoltarea unui model de ţară multi-generaţional, asumat consensual, pentru o Românie prosperă, cu o identitate vibrantă şi competitivă, valori comune şi domenii de performanţă sustenabilă, o ancoră unitară de stabilitate regională şi europeană şi un partener strategic predictibil şi credibil".

 

AmCham avertizează că toate aceste măsuri sunt necesare în baza unor principii precum echilibrul puterilor în stat, independenţa justiţiei, creşterea capacităţii de bună guvernare şi combaterea corupţiei şi abuzului de putere.

 

În România este nevoie de combaterea corupţiei, "care rămâne o ameninţare gravă şi directă la securitatea naţională şi un obstacol major împotriva dezvoltării României, prin capturarea şi irosirea unor resurse critice în detrimentul proiectelor strategice naţionale de care România are atâta nevoie pentru a recupera decalaje în domenii cheie pentru societate şi economie", mai spune asociația care reprezintă interesele a circa 400 de companii americane care au investit în România peste 20 miliarde de dolari din 1993 până în prezent. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22