Asociatia Municipiilor din Romania contesta proiectul privind limitarea mandatelor de primar

T.d. | 23.12.2014

Pe aceeași temă

Asociatia Municipiilor contesta proiectul de act normativ privind limitarea mandatelor de primar. Asociatia sustine ca proiectul incalca prevederile articolului 37 din Constitutie, cu privire la drepul de a fi ales, potrivit Hotnews.

"Proiectul de act normativ in forma propusa incalca prevederile articolului 37 din Constitutia Romaniei cu privire la drepul de a fi ales, care nu prevede nicio limitare in acest sens", a declarat, luni, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea si presedinte executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR).

Potrivit edilului municipiului Oradea, cetatenii sunt singurii care pot si au dreptul de a limita numarul mandatelor unui primar in calitate de alegatori, ei avand si posibilitatea de a sanctiona performantele primarilor.

"Respingem ideea asociata acestei propuneri conform careia detinerea a mai mult de doua mandate este sinonima cu lipsa de performanta sau cu coruptia", a mai spus Ilie Bolojan.

Alesii locali, primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni nu vor putea ocupa aceste functii mai mult de doua mandate succesive, conform unei initiative legislative aprobate tacit, in 19 noiembrie, de Camera Deputatilor.

Proiectul prevede ca nicio persoana nu poate indeplini succesiv functia de primar, consilier local, consilier judetean, presedinte de consiliu judetean decat cel mult pentru doua mandate.

Initiatorii au considerat ca dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila si exista situatii concrete in care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunitati a dus la acuzatiile de nepotism, conflict de interese sau coruptie.

Pe 12 decembrie, premierul Victor Ponta a declarat ca membrii coalitiei de guvernare sustin limitarea numarului de mandate pe care le pot avea alesii locali si parlamentarii, la cel mult doua.

Initiativa apartine deputatilor PDL Cezar Preda si Gheorghe Udriste.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, iar Senatul este for decizional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22