Atac al judecătorului Lia Savonea la șefa Curții Supreme, Cristina Tarcea

Redactia | 12.11.2018

Lia Savonea, cea mai influentă judecătoare din Secția pentru judecători a CSM, a atacat-o astăzi frontal pe șefa Înaltei Curți, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători.

Pe aceeași temă

”Vă rog să îmi permiteți să pun în discuție o cerere pe care am formulat-o vineri, însă am înregistrat-o abia în această dimineață la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Secției pentru judecători a implicațiilor deciziei CCR din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de către conducerea ICCJ. În fapt, vă rog să asigurați cadrul necesar unei ședințe viitoare în care să putem dezbate vis a vis de consecințele acestei decizii. Deci, e un fapt că avem un conflict de natură juridică constituțională, fapt este că acest confict a fost generat de către conducerea ICCJ prin refuzul asumat de aplicare a unei legi, că au fost, s-au produs consecințe într-un domeniu destul de sensibil al legalei compuneri a completurilor de judecată, că aceasta a putut să influențeze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor. Noi știm că Justiția este egală, imparțială, unică pentru toți, că responsabilitățile și obligațiile conducerilor instanțelor trebuie să fie egale de la Judecătoria Podul Turcului până la conducerea ICCJ, asta scrie în lege, și eu vreau să mă asigur că se întâmplă și în fapt acest lucru. Cred că secția trebuie să dezbată în regim de urgență, desigur nu mai degrabă de publicarea deciziei CCR, în ce măsură conduita ICCJ, conducerii de fapt a ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiției, respectiv de la obligațiile de a asigura părților o judecată independentă, complete constituite numai în condițiile și în termenii legii și așa mai departe”, a spus Savonea luni, în ședința CSM.

”Am luat act de susținerile dvs. si de solicitarea formulată. Vom aprecia pe viitor asupra acesteia”, a conchis șefa CSM, judecătoarea Simona Marcu.

Surse judiciare, citate de G4Media, atrag atenția că Lia Savonea deschide astfel calea revocării șefei ICCJ, Cristina Tarcea. Savonea este liderul grupării majoritare pro PSD din Secția pentru judecători a CSM, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Nicoleta Tânț, Simona Marcu și Evelina Oprina, adică 5 membri din 9. Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22