Atac la Vâlcov: Remus Borza, noul consilier onorific pe probleme economice al premierului Dăncilă

Laurentiu Gheorghe | 31.05.2019

Este de așteptat ca noua achiziție, Remus Borza, deputat expulzat din ALDE, să-l înlocuiască în Guvern pe Darius Vâlcov, emineța cenușie a PSD, omul impus de Liviu Dragnea s-o controleze pe Dăncilă.

Pe aceeași temă

Darius Vâlcov este actualul consilier de stat pe probleme al premierului. Viitorul lui era pecetluit încă de la înlăturarea Ancăi Alexandrescu din rândul consilierilor premierului și mai nou chiar de la partid după încarcerarea lui Liviu Dragnea.

Întrebată dacă va mai colabora cu Vâlcov și Alexandrescu, Dăncilă a spus că în privința consilierului economic decizia va mai întârzia: „Cu Anca Alxandrescu exclus. Este consilier onorific la Guvern, maine o voi elibera din functie. Si la partid la fel. Voi lua o decizie in curand legata si de Darius Valcov. Nu imi cereti sa va dau raspuns acum", a raspuns Viorica Dancila marti seara.

Un an cu suspendare

Remus Borza a fost exclus din ALDE in iunie 2017, fiind acuzat ca nu a votat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu si a recunoscut ca purta discutii pentru a prelua un portofoliu in Executiv, respectiv cel al Energiei.

În 2015, Remus Borza a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, el fiind acuzat că a încheiat cu societatea sa de avocatură contracte de asistenţă juridică, plătite de Hidroelectrica, în timpul când era administrator judiciar al producătorului de energie electrică.

Intrat în Parlament pe lista ALDE, a fost exclus din partid în 2017 pentru că a votat împotriva moțiunii de cenzură în urma căreia a căzut Cabinetul Grindeanu. Borza era considerat un apropiat al fostului premier Victor Ponta.

1.000 euro nu-i salariu de demnitar

Remus Borza a șocat când a susținut creșterea salariilor demnitarilor pentru că în România „nu se poate trăi cu 1.000 de euro pe lună”.

„Trebuie să înţelegeţi că un demnitar nu poate să trăiască dintr-o mie de euro. Când am folosit expresia nimeni, evident nu m-am raportat la tot poporul român. La o mie de euro nu vor veni nişte buni profesionişti sau nişte oameni de moralitate să lucreze. Trebuie să acceptăm, dacă vrem să avem pretenţia că trăim într-o democraţie, într-un stat de drept şi într-o economie de piaţă, să ne onorăm cum se cuvine corpul demnitarilor. (…) Dar sunt oameni de bună credinţă în Parlamentul ţării, iar dacă aveţi consideraţie faţă de instituţia fundamentală a unei naţiuni, trebuie să terminaţi cu populismele. (...) Sigur, împuşcăm toţi parlamentarii ţării sau îi trimitem acasă şi acceptăm să fim conduşi de alte instituţii de presă sau de trusturile de presă. Trebuie să acceptaţi că, la nivelul ăsta redus de salarizare, vor intra în sistemul public, în corpul demnitarilor, doar mediocrii sau hoţii. Un om de calitate, de valoare, care-şi asumă decizia, care-şi asumă decizia statului – corpul demnitarilor sunt cei care gestionează marile reforme – dacă doriţi să avem un sistem de sănătate corect în care să nu se moară cu zile, dacă doriţi să avem mai mult de 4-5 sute de kilometri de autostradă, dacă doriţi să avem un sistem de educaţie eficient, dacă doriţi să avem o administraţie corectă, trebuie să acceptăm că acei mai puţin de o mie de demnitari să fie corect retribuiţi”, spunea Borza în 2017, pe vremea când încă era membru ALDE.

Darius Valcov are o condamnare in prima instanta de 8 ani de inchisoare si a fost prezentat constant de Dragnea drept artizanul programului de guvernare. De altfel, de cate ori Guvernul a anuntat masuri fiscale controversate, Darius Valcov a fost cel care a iesit la declaratii de la tribuna Guverului, ministrul de Finante Eugen Teodorovici rezumandu-se la a lansa replici zeflemitoare la adresa jurnalistilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22