Atena gaseste sustinere in Franta. Masurile de reforma propuse de Grecia sunt credibile, sustine Parisul si cere un acord

T.d. | 10.07.2015

Pe aceeași temă

Parisul iese in intampinarea propunerilor de reforme lansate de Grecia si cere Eurozonei sa sustina un plan de bailout pentru Atena. Atitudinea Hexagonului nu ar trebui sa surprinda, in conditiile in care cel mai recent plan de reforme lansat de peninsula elena poarta amprenta Frantei.

Mai multi oficiali francezi s-au aflat la Atena in aceste zile. Ei s-au ocupat impreuna cu liderii greci de redactarea documentului privind masurile de reforma pentru salvarea Greciei, potrivit The Guardian.

Acum, dupa ce Atena a transmis propunerile Bruxellesului, Parisul iese in intampinare si cere Eurogrupului sa sustina un acord in problema greceasca.

Serios si credibil”, asa a descris presedintele francez Francois Hollande planul propus de Grecia. El a subliniat determinarea Atenei de a ramane in zona monedei unice.

Si Guvernul de la Paris face apel la sustinerea masurilor propuse de Executivul Syriza condus de Alexis Tsipras.

E un moment foarte important pentru Grecia, dar si pentru Europa. Propunerile sunt serioase, credibile si cuprinzatoare”, a spus ministrul francez pentru Afaceri Europene, Harlem Desir.

Si ministrul Economiei Emmanuel Macron a remarcat un “avans major” in dosarul grecesc, in ultimele zile. El se declara optimist in privinta rezolvarii crizei.

Joi seara, Executivul Greciei a aprobat si transmis Bruxellesului un nou plan de reforme in baza caruia vrea sa obtina un acord pentru un al treilea ajutor financiar.

Pachetul Atenei arata – in mare parte – la fel de dur in ce priveste masurile de austeritate cu cel propus de creditori in 25 iunie si respins de greci cu 61% in cadrul referendumului de duminica trecuta.

Pachetul contine masuri de reforma si austeritate dure (reforma sistemului de pensii, cresteri de taxe s.a.) ce ar urma sa diminueze cheltuielile cu 13 miliarde de euro. In baza acestor propuneri Atena spera sa obtina un bailout de 50 de miliarde de euro in urmatorii trei ani si sa evite Grexit-ul.

Acum negocierile s-au mutat in Legislativul de la Atena, acolo unde Alexis Tsipras cauta sustinere pentru planul de reforme.

In context, secretarul Syriza si un influent parlamentar grec, Dimistris Vitsas, a spus pentru o televiziune greceasca faptul ca formatiunea de stanga radicala va ramane unita in aceste momente.

De altfel, de la Bruxelles, seful Eurogrupuluui, Jeroen Dijsselbloem, a confirmat ca a primit propunerile Greciei si a sugerat ca o decizie “majora” ar putea fi luata sambata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22