ATENTAT Paris: Marturiile membrilor echipei de interventie: Coulibaly a deschis focul asupra noastra. A tras cu un Kalachnikov

P.c. | 12.01.2015

Pe aceeași temă

Membrii fortelor speciale franceze implicati in operatiune de vineri de eliberare a ostaticilor luati in magazinul kosher Hyper Cacher de catre Amedy Coulibaly relateaza ca deja munceau de peste 50 de ore fara oprire inaintea raidului, ca intr-un final au intrat in forta in magazin si ca au tras peste 40 de gloante in atacator, relateaza The Telegraph, conform Hotnews.


Coulibaly, in varsta de 32 de ani, a intrat intr-un supermarket evreiesc din Porte de Vincennes vineri, in jurul ore 13, unde a ucis 4 oameni si a luat 17 ostatici. Coulibaly era un apropiat al fratilor Kouachi, care, simultan, erau inconjurati de politie intr-o tipografie din Dammartin-en-Goele, la circa 30 de km nord-est de Vincennes.

"Cand a inceput atacul, ne-a sarit dintr-o data toata oboseala. A fost ca o injectie cu adrenalina", povesteste Jean-Pierre, unul dintre membrii trupelor speciale de interventie.
 

Un altul, numit "Stan" de catre publicatia Le Parisien, relateaza ca, de indata ce au ajuns la fata locului, au inceput sa analizeze zona: "Ne-am deplasat in coloana de asalt inainte de a ne aseza in pozitii in apropiere de magazin. Am efectuat mai multe ture de veriicare ale supermaketului si ne-am apropiat foarte mult. Voiam sa vedem in ce stare erau punctele de acces, pentru a putea planifica asaltul".
 

Initial s-a dorit capturarea in viata a lui Amedy Coulibaly insa, in urma analizelor comportamentului acestuia, si-au dat seama ca vrea sa moara intr-un schimb de focuri cu politia. "Sincer, unul dintre lucrurile care ne-au motivat cel mai mult a fost inregistrarea video a asasinarii ingrozitoare a colegului nostru Ahmed Merabet in apropiere de Charlie (sediul Charlie Hebdo - n.red.). Aveam acea imagine in cap", povesteste Jean - Pierre.

 

CITITI SI: Arme si bannere jihadiste, gasite in apartamentul lui Amedy Coulibaly, teroristul care a luat ostatici in magazinul din Paris


Stan relateaza ca initial aveau date potrivit carora ar fi fost luati 5 ostatici, insa cifra nu a putut fi confirmata: "Am reusit sa stabilim o legatura telefonica cu unul dintre clienti care se ascundea intr-un depozit cu racire de la subsol. Ne-a spus ca in camera mai era si un bebelus in varsta de o luna. bebelusul ar fi putut sa supravietuiasca doar 2 ore acolo (in interiorul incaperii cu refrigerare - n.red.). Insa am reusit sa taiem alimentarea cu electricitate".
 

Coulibaly a tras obloanele la geamurile magazinului, insa politistii si-au dat seama ca pot vedea in interiorul magazinului. Pe podea se aflau 6 ostatici. "Lunetistii nostri nu puteau risca sa traga pentru ca pe geamuri erau postere astfel incat era imposibil sa aiba o lovitura clara", povesteste Stan.
 

Jean-Pierre a precizat ca intrarile in ambele puncte aflate sub asediu - supermaketul din Vincennes si tipografia din Dammartin-en-Goele - au fost planificate sa aiba loc simultan, chiar inainte de lasarea noptii. Insa, in cele din urma, fratii Kouachi au decis sa se predea in jurul orei 17:00, in acelasi timp in ce Coulibly se ruga, astfel incat a fost declansata operatiunea de interventie.
 

La intrarea in supermarket au fost plasate doua bete de dinamita, pregatite pentru ca echipa sa le arunce in aer."Imediat, teroristul a deschis focul asupra noastra. A tras cu un  Kalachnikov. apoi s-a retras in magazin", relateaza Stan, precizand ca politistii s-au temut in acel moment ca Coulibaly ar fi urmat sa omoare ostaticii.

Un al treilea membru al echipei, "Marc", a declarat pentru Le Parisien ca au fost supusi unui "nor de gloante" trase de Coulibaly: "In fata noastra aveam un barbat foarte precis, bine antrenat, care stia sa manuiasca AK47".
 

Coulibaly a blocat usa cu carucioare de cumparaturi. "Apoi s-a aruncat asupra noastra", a declarat Stan.Atacatorul a fost intampinat de politie cu un val de gloante, la final in corpul lui ajungand peste 40 de gloante. "A fost ca si cum ar fi explodat o bomba", isi aminteste Marc.
 

Trupele speciale s-au grabit sa evacueze ostaticii. Membrii echipei au constat ulterior ca Coulibaly instalase mai multe kilograme de explozibili pe o usa din magazin   si ca avea asupra sa rezerve de munitie, mitraliere si arme automate."Ostaticii ne-au multumit. Unii dintre colegii mei aveau lacrimi in ochi", isi aminteset Jean-Pierre.
 

Dupa o zi de odihna, membrii trupei de interventi s-au reintors la munca, asigurand securitatea marsului de solidaritate de duminica din Paris."Nu m-am uitat inca asupra inregistrarii asaltului. Cred ca o sa mai astept o vreme", incheie Jean-Pierre.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22