Atmosfera tensionata de la Atena amana negocierile pentru un nou program de finantare a Greciei

T.d. | 24.07.2015

Pe aceeași temă

Negocierile pentru al treilea program de finantare a Greciei au fost amanate. Initial, discutiile dintre Atena si creditorii internationali erau programate sa inceapa vineri, insa au fost decalate din motive de securitate.

Atmosfersa tensionata de la Atena pare sa afecteze programul discutiilor dintre guvernul elen si creditorii internationali (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International).

Astfel, reprezentantii troicai au transmis ca discutiile nu pot incepe pana nu va fi gasita o locatie potrivita, in contextul in care reprezentantii creditorilor nu sunt deloc simpatizati de greci.

Exista unele probleme de logistica ce trebuie rezolvate, in special legate de siguranta”, potrivit unui oficial al Comisiei Europene, citat de Reuters, transmite Mediafax.

Asta desi autoritatile grecesti au spus in repetate randuri ca discutiile pentru un nou program de ajutor financiar in valoare de 86 de miliarde de euro vor incepe vineri, la Atena.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, negocierile ar urma totusi sa inceapa luni, la acest moment avand loc doar discutii de ordin tehnic, pentru rezolvarea unor chestiuni de logistica.

Situatia se afla sub presiunea timpului, in conditiile in care executivul Tsipras si-a propus semnarea unui acord pana la 20 august.

Totul vine dupa mai multe saptamani in care Grecia s-a aflat la limita iesirii din zona euro, cu o economie sufocata de datorii si reforme dureroase.

In 13 iulie, liderii zonei euro au reusit sa atinga un acord cu Atena pentru negocierea unui al treilea program de aistenta financiara, fapt ce ar permite ramanerea Greciei in zona monedei unice europene.

Grecia se gaseste sub presiunea unei datorii totale de peste 320 de miliarde de euro. 65% din aceasta suma revine unor tari din zona euro si FMI, in timp de 8,7% trebuie dati Bancii Centrale Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22