Au reînceput negocierile pentru șefia EPPO. Candidatura lui Kovesi, discutată joi. Posibil vot final

Dora Vulcan | 17.09.2019

Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în formatul COREPER, vor discuta joi dimineață la Bruxelles candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și e posibil să existe un vot final.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată la discuțiile dintre echipa de negociere a Parlamentului European și reprezentanții Consiliului UE care s-a întrunit marți pentru o decizie privind șefia Parchetului European, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.


Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de președintia semestrială finlandeză, și cei ai noului Parlament European format după alegerile din mai au avut, marți, o prima rundă de discuții cu privire la desemnarea șefului Biroului Procurorului Public European (EPPO).

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a anunțat încă de la finele săptămânii trecute că în această săptămână se va da, cel mai probabil, votul statelor membre în așa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alaltăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. Am confirmat cu prim-miniștri din Benelux, din Belgia, Olanda și Luxemburg, mai sunt și state membre care își schimbă poziția și în condițiile acestea președenția Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu și-a retras candidatura”, a declarat Coloș pentru B1.ro.

B1TV, care a citat mai multe surse politice, a susținut sâmbătă că inclusiv guvernul României ar putea să-și schimbe poziția avută anterior și să susțină candidatura lui Kovesi, după ce Dăncilă ar fi fost sfătuită să acorde această susținere la schimb cu cea pentru Rovana Plumb în postul de comisar european la transporturi.

La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, și-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcția de procuror șef european: presedintele Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputat german din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, si Maite Pagazaurtundua, vicepresedinte al comisiei LIBE si membru al grupului Renew Europe, tot din Spania.

Procedura de desemnare a noului procuror-sef european nu s-a finalizat pana la incheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesara desemnarea unei noi echipe de negociere. In cursa se mai aflau la momentul respectiv romanca Laura Codruta Kovesi, candidata preferata de Parlamentul European, si francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE in urma unui vot in COREPER desfasurat in luna februarie.

Deși Jean-Francois Bohnert a fost numit la sfârșitul lunii iulie la șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA francez, Bohnert nu și-a retras oficial candidatura, una în nume personal, deși însăși Franța a anunțat că o susține pe Kovesi după o discuție telefonică între președintele francez și cel român.

Parlamentul European a anunțat și după alegerile europarlamentare, care a schimbat componența politică a noului legislativ de la Bruxelles, că își menține susținerea pentru Laura Codruța Kovesi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22