Audierile miniștrilor cabinetului Orban lungite de PSD două săptămâni. La Grindeanu au durat 6 ore

Dora Vulcan | 23.10.2019

Birourile permanente reunite, în care PSD are majoritatea, intenționează să trimită guvernul Orban la votul plenului abia pe 4 noiembrie, pe motiv că audierile nu trebuie făcute pe fugă.

Pe aceeași temă

Strategia PSD, care profită de majoritatea din Birourile permanente ale celor două camere pentru a decide când va fi făcut votul de învestitură, are legătură cu cererea pe care președintele partidului și premier demis prin moțiune de cenzură, Viorica Dăncilă, le-a adresat-o colegilor săi parlamentari PSD: să facă ”măcel” la audierile miniștrilor din guvernul desemnat Orban.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a dat ca sigură data de 4 noiembrie pentru votul în parlament pentru guvernul Orban, pe motiv de audiere a fiecărui ministru care să nu fie pe fugă, ”să încercăm să înțelegem ce dorește să facă”.

„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înţeles la moţiunea de cenzură, (…) cei din Opoziţie nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moţiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a afirmat Simonis, la Parlament.

El a explicat că la învestirea ultimelor două Guverne audierile au durat o zi, cel mult două, pentru că a fost schimbat premierul şi miniştri au rămas, în mare măsură, aceiaşi. „Nu avea sens să audiezi încă o dată miniştri în funcţie, care au fost audiaţi cu şase luni înainte. De data aceasta, partidele care au reuşit să răstoarne Guvernul Dăncilă, îşi doresc (…) să fie foarte serios audiaţi toţi miniştri care vor fi propuşi de premierul desemnat”, a spus deputatul PSD.

Nu la fel de interesat de audierea miniștrilor era Simonis la constituirea cabinetului Grindeanu, când 26 de miniștri au fost audiați în 6 ore.

Declarațiile lui Simonis se încadrează în strategia PSD anunțată deja de premierul demis prin moțiune de cenzură Viorica Dăncilă care le-a cerut parlamentarilor PSD să facă ”măcel” la audierea miniștrilor liberali în comisii. La ședința de luni a grupurilor parlamentare PSD reunite, Dăncilă le-a spus colegilor săi că este important ca presa să participe la audiere ca să fie ”măcel”.

”Este important ca presa să participe la audiere, la noi la fiecare ministru au chemat televiziunile, a fost măcel. Și noi să facem la fel”, a spus Dăncilă, potrivit surselor G4Media.ro.

La instalarea Guvernului Grindeanu, primul din cele trei guverne instalate de Liviu Dragnea după câștigarea de către PSD a alegerulor parlamentare din 2016, pe 4 ianuarie 2017, în doar şase ore, toţi cei 26 de miniştri au trecut prin faţa comisiilor de specialitate. Audierile au început atunci la ora 8:00 dimineața și s-au încheiat înainte de ora 14:00. Cu toţii au trecut fără probleme de întrebările senatorilor şi deputaţilor şi au primit aviz pozitiv în mai puțin de șase ore, așa cum scria site-ul Digi 24 la acea vreme.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22