Augustin Lazăr: Nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist

Redactia | 17.01.2019

Augustin Lazăr a reacționat la decizia CCR prin care a admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI.

Pe aceeași temă

Magistratul a spus că un judecător de cameră preliminară verifică toate actele înainte ca dosarul să fie trimis în judecată și că „nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist”, făcând referire la procurori.

Augustin Lazăr a afirmat că „e prematur” să fie făcute afirmații cu privire la câte dosare ar putea fi afectate de decizia Curții Constituționale privind protocoalele SRI-PICCJ.

„Ministerul Public a luat act de decizia CCR. Vom urmări atent motivarea care se va realiza. Ce vă pot asigura e că dosarele au fost instrumentate exclusiv pe baza dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Altfel, e evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară, ori de câte ori primește un dosar, să vadă care e validitatea actelor de urmărire penală”, a spus procurorul general.

„Cu sau fără protocol, atunci când judecătorul constată că un act de urmărire penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul și nu are nimeni interesul să lucreze degeaba”, a subliniat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la anularea unor probe și astfel să fie afectate dosare importante, procurorul general a răspuns că „ori de câte ori se constată că exista un act de urmărire penală care nu e făcut în condițiile legii, acel actnu poate fi considerat legal. Până acum nu am văzut astfel de acte”.

„Nimeni nu își dorește să facă dosare care să îl compromită ca profesionist. Sunt optimist că în continuare aceste acte vor fi considerate legale, fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii punem accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală. E o prioritate a Ministerului Public”, a asigurat el.

În legătură cu abrogarea recursului compensatoriu, Augustin Lazăr i-a răspuns unui reporter de la Antena 3 că „ați vrea să faceți presiune politică asupra procurorului general să își dea demisia în contextul în care Ministerul Public își desfășoară activitatea la standarde profesionale?”

„Am observat că faceți o campanie de presă împotriva Minististerului Public, în contextul în care dumneavoastră ar trebui să fiți îngrijorați de siguranța cetățeanului și nu să atacați în fiecare seară instituțiile judiciare ale statului român”, a mai spus procurorul general al României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22