Augustin Lazar, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei

Vlad Toma | 01.04.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, l-a propus pe Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, pentru functia de procuror general al Romaniei. Functia de procuror general a ramasa vacanta in urma demisiei lui Tiberiu Nitu.

Pe aceeași temă

 

Ministerul Justitiei a anuntat ca "ministrul justiției a transmis astăzi, 1 aprilie 2016, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ) a domnului procuror Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Potrivit dispozițiilor art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

 

În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public.

 

Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții.

 

În desemnarea propunerii, ministrul justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.

 

Ministrul justiției mulțumește tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecție pentru ocuparea funcției de procuror general al PÎCCJ, pentru implicare și profesionalism."

 

***

 

Propunerea ministrului urmeaza sa fie transmisa CSM pentru avizare, urmand sa aunga apoi la presedintele Iohannis.

 

Perioada de inscriere pentru ocuparea functiei de Procuror General, ramasa libera in urma demisiei lui Tiberiu Nitu, s-a incheiat in 15 martie.

 

S-au inscris patru candidati: Gheorghe IVAN – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Andrea SCHMIDT-HĂINEALĂ – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov cu grad de parchet de pe lângă Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Augustin LAZĂR – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia si Codruț OLARU – adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Membru în CSM din 2011, Hăineală a lucrat anterior la Parchetul Tribunalului Brașov. Gheorghe Ivan a condus secția județeană Galați a Direcției Anticorupție în perioada 2008-2013, iar acum deține funcția de procuror la Parchetul ÎCCJ, arată Digi 24. Codrut Olaru, adjunct al procurorului general, este doctor in drept si absolvent al Colegiului National de Aparare. A fost procuror sef al DIICOT in perioada 2007 – 2013, conform ziare.com

 

Context

 

Procedura de selectie pentru aceasta functie a inceput in 17 februarie dupa ce, in 9 Februarie 2016, Tiberiu Nițu a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul lui Gabriel Oprea. 

 

Tiberiu Nițu a demisionat pe 2 februarie, în ziua următoare președintele României semnând decretul de eliberare din funcție. Ministrrul Justiției afirma, în aceeași zi, că va începe cu celeritate procedura de numire a unui nou procuror general.

 

Niţu a transmis într-un comunicat că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie, conform legislaţiei în vigoare.

 

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, este acuzat de DNA, printre altele, de faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

 

Potrivit presei, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada Aprilie 2014 - Noiembrie 2015. Media deplasarilor procurorului general cu coloana oficiala ar fi fost de doua pe zi.

 

Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.

 

Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în Aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.


In urma demisiei fostului procuror general Tiberiu Nitu, Ministerul Justitiei a lansat, in 17 Februarie, procedura pentru ocuparea acestei functii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22