Augustin Zegrean: CCR ar trebui să respingă sesizarea lui Iordache referitoare la completurile de 3

Laurentiu Gheorghe | 09.04.2019

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat, că în mod normal, judecătorii constituționali ar trebui să respingă sesizarea lui Iordache privind completurile de 3 judecători de la ÎCCJ.

Pe aceeași temă

Zegrean spune că nu poate fi vorba de un conflict constituțional pe tema completurilor de 3, specializate în judecarea faptelor de corupție. Asta pentru că, a explicat fostul președinte al CCR, în astfel de cazuri, se poate apela la căile de atac prevăzute de lege.

„În mod normal, Curtea Constituțională ar trebui să respingă această sesizare pentru că, nu întotdeauna, când judecătorul încalcă legea se declară un conflict juridic de natură constituțională între instanță și Parlamentul legiuitor. În mod normal, în cazurile în care se încalcă legea, cel care suferă din această încălcare poate să folosească căile de atac prevăzute de lege. În penal există cale de atac. Dacă completul de trei era ilegal constituit, putea să se invoce această nelegală constituire a completului în calea de atac. Dacă nu s-a făcut, înseamnă că cel care a fost judecat și-a asumat și a fost de acord cu această sentință.

Deci nu poți să vii după ani de zile să spui că s-a creat un conflict juridic și să iei de la capăt procesele. Este atât de evident ce se urmărește prin cererea asta încât n-are rost să mai discutăm. Este evident că se urmărește să se anuleze toate sentințele, să se reia judecata pentru că, în cele mai multe dintre situații, în felul acesta s-ar ajunge la prescripția răspunderii penale”, a declarat Augustin Zegrean.

Pentru a-l salva pe Dragnea, CCR ar putea comite miercuri o crimă judiciară, admiâînd sesizarea scrisă de Florin Iordache.

Efectul unei asemenea decizii va fi redeschiderea a 350 de dosare deja judecate, iar peste 1.000 de inculpați vor scăpa de decizii. Cei care-au furat cea mai mare parte din cât s-a furat în România.

Dacă CCR va accepta sesizarea făcută de Florin Iordache în numele lui Liviu Dragnea cei care au fost deja condamnați și au executat deja pedeapsa, vor da în judecată statul român și vor câștiga, conform practicii CEDO.

CCR trebuie să se pronunțe în chestiunea completurilor specializate pe corupție de la ICCJ pe 10 aprilie, fix cu 5 zile înainte de ultimul termen din procesul lui Dragnea, când liderul PSD va fi audiat și apoi instanța va rămâne în pronunțare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22