Augustin Zegrean: Nu se poate organiza referendum pentru o decizie din Justiție

Redactia | 04.06.2018

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, spune că nu se poate face referendum pe o decizie a Curții Constituționale, însă președintele Iohannis poate amâna semnarea decretului de revocare a șefei DNA până la expirarea mandatului.

Pe aceeași temă

 

 

 

"În Constituție nu am găsit un termen în care șeful statului să fie obligat să facă ceva. Are termene în Constituție cu privire la situații grave: în stare de război, în stare de necesitate, respectă niște termene în care trebuie să facă această revocare. Dar sigur că, fiind o decizie obligatorie, trebuie respectată și trebuie un anumit termen rezonabil, asta e limbajul european", a declarat Zegrean la Realitatea TV, preluat de stiripesurse.ro.

 

Întrebat dacă preşedintele Iohannis poate face acest lucru în penultima zi a manadatului Laurei Coduta kovesi, Zegrean a răspuns: "Dacă vi se pare că e un termen rezonabil, poate să îl facă."

 

În privinţa unui eventual referendum cu privire la decizia CCR, Zegrean susţine că un asemenea demers ar fi inutil.

 

"Depinde pe ce domeniu face referendumul. Nu se face referendum împotriva unei hotărâri judecătorești. Asta ar însemna că cineva are putere multă și mare și să poată să facă referendum împotriva unei hotărâri de condamnare, de exemplu. Nu, nu se poate", a declarat fostul preşedinte CCR.

 

Cu toate acestea, fostul judecător CCR Augustin Zegrean critică decizia luată de judecătorii constituționali, care în opinia lui și-au depășit mandatul. 

 

Zegrean spune că această decizie este una fără precedent, neobișnuită, pentru că de regulă CCR se rezumă doar la a constata dacă există sau nu un conflict constituțional și nu dă dispoziții obligatorii.

 

 „Nu mă așteptam să se ajungă să se facă cerere la Curte pentru a constata existența unui conflict juridic de natură constituțională, în această situație. Nu am să comentez critic decizia Curții, încă mai sunt sub o obligație de reținere, dar decizia aceasta nu face decât ceea ce spunea domnul Diaconescu: să ducă timpul înapoi, pentru că echilibrul în justiție era foarte fragil. [...]

 

De azi înainte ne putem aștepta ca orice ministru care vine, și la noi frecvența e mare, să schimbe procurorii-șefi. De ce nu ar putea să schimbe și procurorii efectiv? Nimic nu îi mai oprește. Eu cred că nu asta a dorit CCR să se întâmple. După cum sună, nu e un comunicat, e chiar minută de decizie. Vor motiva de ce au făcut asta. Minuta rămâne bătută în cuie. Nu vă așteptați să se schimbe ceva prin motivația deciziei.

 

Am participat și eu la soluționarea unor conflicte juridice de natură constituțională, dar de fiecare dată Curtea s-a limitat să constate existența conflictului. Nu Curtea e cea care decide cum se rezolvă conflictul, pentru că lucrurile sunt simple. Dacă ar fi spus că e conflict, partea care a intrat în conflict trebuie să iasă, nu Curtea trebuie să găsească soluția.

 

E o decizie nouă. O practică nouă. De acum înainte, așa vom merge.

 

Vorbim de președintele României. Am mai spus și cu altă ocazie. E persoana aleasă cu cea mai mare legitimare electorală. Nu poți să îi dai dispoziții președintelui. El nu are altă fișă a postului decât Constituția. Nu se poate merge chiar atât de departe, toate au o limită.

 

În Constituție spune că deciziile Curții sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. În cel mult o lună, decizia trebuie motivată și publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment, opțiunea CCR e singura Constituțională, cealaltă e pe riscul fiecăruia.

 

La președinție sunt foarte buni specialiști în drept consituțional. Vor analiza decizia, pentru că deciziile CCR sunt obligatorii.

 

Nu putem spune că prin decizie s-a încălcat principiul separației puterilor în stat. Curtea e abilitată să soluționeze conflicte de natură constituțională între instituțiile statului. Trebuie să facă asta, intră în atribuțiile ei. Cum a decis să o facă e alt aspect.

 

În legislația românească nu există nicio sancțiune pentru nerespectarea unei decizii a CCR și nu există pentru că noi ne-am declarat stat de drept. Deciziile justiției trebuie respectate. Singura țară în care se pedepsește nerespectarea deciziei Curții e Rusia. Noi suntem în această situație. Se pune întrebarea dacă președintele poate sau nu. Dacă suntem stat de drept, decizia trebuie respectată.

 

Dacă nu o respectă, președintele își asumă un mare risc. Se poate spune că a încălcat Constituția. La celelalte două suspendări pe care le-am trăit, CCR a spus că nu sunt motive de suspendare și totuși s-au produs.”, a declarat Augustin Zegrean, într-un interviu pentru Digi24, luat după anunțarea deciziei CCR, prin care președintele Iohannis este practic somat să-l revoce pe șeful DNA la cererea ministrului Justiției.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22