Augustin Zegrean, presedintele CCR: Parlamentul sa decida ce se întâmplă cu efectele ordonantei traseiştilor

P.c. | 22.04.2015

Pe aceeași temă

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat ca Parlamentul trebuie sa ia o hotarare in privinta efectelor produse de ordonanta traseistilor. Zegrean a precizat ca CCR a scris in decizie ca Parlamentul trebuie sa decida in acest sens dar Curtea nu are niciun mijloc de a obliga Parlamentul sa faca acest lucru, relateaza Adevarul.

 

Zegrean a declarat că prin decizia CC din decembrie 2014, potrivit căreia OUG 55/2014, privind migraţia aleşilor locali, este neconstituţională, s-a stabilit că Parlamentul trebuie să hotărască privind efectele produse de această ordonanţă. ”Noi am scris în decizie că Parlamentul trebuie să hotărască. Nu avem niciun mijloc prin care să constrângem Parlamentul să facă sau să nu facă ceva”, a spus Zegrean

 

Întrebat ce se va întâmpla, în condiţiile în care Parlamentul nu a luat nicio decizie privind punerea în aplicare a deciziei CC Zegrean a spus: ”Mă întreb şi eu ce se întâmplă. După decizia noastră, ei trebuiau să ia o hotărâre prin care să rezolve această problemă. Constituţia spune că prin legea de respingere a unei ordonanţe de urgenţă - suntem în situaţia unei legi de respingere, pentru că Parlamentul a adoptat o lege de respingere după decizia noastră - Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse. Ce să vă mai spun?”, a declarat Zegrean.

 

CITITI SI: Deputatii resping Ordonanta 55 privind migratia politica. Alesii care au migrat NU isi pierd mandatele

 

OUG 55 a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut şi prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele. Ordonanţa a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională în 17 decembrie 2014.

 

La sfârşitul lunii februarie, Camera Deputaţilor a decis respingerea Ordonanţei 55, adoptând, însă, un amendament, criticat de PNL, care arăta că primarii şi consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele. Deputaţii au luat această decizie cu 203 voturi pentru, 105 împotrivă şi 22 de abţineri.


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22