Augustin Zegrean spune că președintele o poate respinge pe Vasilescu a doua oară: E alt post

Redactia | 21.11.2018

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean spune că președintele Iohannis poate respinge din nou numirea Olguței Vasilescu, pentru că altul e postul pentru care a fost ea nominalizată marți.

Pe aceeași temă

El spune că șeful statului poate refuza să o numească, pentru că, deși este vorba despre aceeași persoană, este prima propunere, fiind vorba despre un alt portofoliu. Postul nu este vacant însă, tot Iohannis fiind cel care a refuzat să îl revoce din funcție pe Paul Stănescu.


Zegrean mai afirmă că ieșirea din situație ar fi dialogul președinte - premier, în baza Constituției, care arată că "președintele nu are drept de veto, dar poate cere prim-ministrului să renunțe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcției de membru al Guvernului".


"Olguţa Vasilescu a fost prima propunere pentru Transporturi, a fost refuzată. Nu ştim de ce a fost refuzată, nepotrivirea nu este o motivaţie, în spatele acestei nepotriviri e un dosar care spune de ce nu e potrivită. Dacă a fost nepotrivită acolo, o fi potrivită dincoace? Propunerea ei la Ministerul Dezvoltării e a doua propunere? Este aceeaşi persoană pentru altă funcţie, deci de data asta este prima propunere. Mai mult, postul de la Dezvoltare nu este vacant, pentru că preşedintele a refuzat revocarea lui Paul Stănescu. Și atunci cum vii să numeşti alt ministru pentru un post care nu e vacant?" s-a întrebat retoric fostul președinte al CCR.


El spune că Ieşirea din situaţie ar fi dialogul președinte - premier, în baza Constituției, care arată că "președintele nu are drept de veto, dar poate cere prim-ministrului să renunțe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcției de membru al Guvernului".


"Constituţia impune acest lucru. Răspunsul la toate întrebările pe care ni le pun aceşti domni ce guvernează este în Constituţie, totul e să îl caute și să îl aplice”, a mai spus Augustin Zegrean.


Zegrean a amintit de o decizie CCR din 2007, când premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea pe un conflict juridic de natură constituțională între președinte și Guvern. Sesizarea a fost formulată, în urma refuzului președintelui de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcția de ministru de Externe, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Premierul de atunci a sesizat CCR arătând că, deși "avea obligația legală de a declara, de îndată, vacantă funcția", șeful statului a refuzat să îl numească pe Adrian Mihai Cioroianu în funcția de ministru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22