Augustin Zegrean: Toți judecătorii știau de protocolul cu SRI, dar acum se indignează

I.m. | 04.04.2018

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, critică protocolul SRI-PG, spuând că echipele mixte nu ar fi trebuit să existe, mai ales că în Codul de procedură penală scria clar cine face urmărirea penală şi cine realizează interceptările telefonice şi ambientale.

Pe aceeași temă

 

Zegrean susține că și judecătorii au  știut de existența acestui protocol, pentru că  în dosarele trimise de DNA scria "făcut cu sprijinul SRI-ului", iar acum își arată indignarea. ”Sigur că ştiau şi acuma se miră toţi că ei nu am văzut, nu au auzit, pe la ei nu a trecut”, spune fostul președinte CCR într-un innterviu pentru Mediafax.

 

 

"Protocolul l-am citit şi eu ca toată lumea, nu neapărat ce scrie acolo este atât de înspăimântător, ci faptul că el a existat şi că au trebuit să se formeze echipele acelea mixte. Este prea mult... S-a sărit calul. Noi mereu, avem acest obicei, românii, de a sări mereu peste cal, ori într-o parte, ori în cealaltă, numai pe cal nu nimerim. Ce mă miră pe mine este faptul că toată lumea se arată foarte indignată şi foarte mirată de existenţa acestui protocol... Păi, domnii judecători care au judecat dosarele trimise de DNA, în care scria "făcut cu sprijinul SRI-ului", nu s-au gândit atunci în ce constă sprijinul acesta?! Acuma vin şi spun că ei nu ştiau?! Eu cred că toţi ştiau! A fost o perioadă în care chiar spunea dosar realizat cu sprijinul SRI. Ce se înţelegea de-acolo? Cum i-a sprijinit? I-a sprijinit să nu cadă?! Sigur că ştiau şi acuma se miră toţi că ei nu am văzut, nu au auzit, pe la ei nu a trecut...” a declarat Augustin Zegrean.

 

Fostul președinte al Curții Constituționale susține că nu înțelege  de ce s-a  făcut acest protocol care prrevedea și existența acelor echipe mixte, din moment ce atribuțiile  procurorilor și cele ale  ofițerilor  SRI, care realizau înregistrările, erau clar prevăzute în articolul 142 din CPP, care a fost declarat neconstituțional în 2016.

 

"Nu era normal să existe niciun fel de echipe mixte şi de verificare a procurorilor de către Serviciul de Informaţii sau de către oamenii din servicii de informaţii. Eu nu ştiu de ce au făcut asta. În lege, în codul de procedură penală, scrie cine face urmărirea penală şi chiar şi interceptările telefonice şi ambientale sunt prevăzute în lege. Era suficient cât e prevăzut în lege mai ales că până la decizia Curţii Constituţionale din 2016, când articolul 142 din procedura penală a fost declarat în parte neconstituţional, mă refer la sintagma care spunea că interceptările şi toată supravegherea tehnică se poate face şi de către alte instituţii specializate ale statului, a fost declarat neconstituţional. Până atunci puteau să colaboreze şi aveau un text care le permitea lucrul acesta.”

 

Cât priveşte efectele desecretizării protocolului asupra dosarelor penale, Augustin Zegrean spune că după decizia CCR din 2016, nu au fost  probleme și că judecătorii au decis de  la caz la caz ce probe  au menținut sau au scos din dosarele penale.

 

"Judecătorii au suficientă minte şi libertate ca să analizeze şi să stabilească, de la caz la caz, dacă trebuie să menţină sau să scoată din dosare probele obţinute prin această colaborare nefirească între SRI şi DNA dar problema sigur se va pune în special cu dosarele care au fost deja judecate definitiv. La cele care sunt în curs de soluţionare judecătorul are posibilitatea să înlăture proba obţinută nelegal, mai ales după decizia Curţii Constituţionale. În cele care au fost judecate deja, lucrurile sunt complicate pentru că nu avem un text de lege care să spună că poate fi revizuită o hotărâre judecătorească definitivă când apare o astfel de situaţie", spune fostul preşedinte CCR.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22