AUR, prima victorie la CCR: Anularea unei prevederi privind validarea aleșilor în parlament

Redactia | 31.03.2021

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea depusă de partidul AUR împotriva unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaților de către PNL, USR PLUS și PSD.

Pe aceeași temă

Prevederea limita competența Camerei privind validarea mandatelor deputaților nou aleși.

Regulamentul Camerei a fost modificat pe 15 februarie, la inițiativa liderilor de grup ai PNL (Gabriel Andronache), USr PLUS (Ionuț Moșteanu) și PSD (Alfred Simonis). Modificarea a fost aprobată cu o largă majoritate, singurul grup care a votat împotrivă fiind cel al AUR.

CCR a constatat azi ”că este neconstituțională sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales” din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaților nr.15/2021, referitor la modificarea art.7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputaților”.

”Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituțională deoarece limitează atribuția de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaților și, implicit, a înseși Camerei Deputaților, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condițiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise și cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor necesare și prealabile validării”, se arată în comunicatul CCR.

Regulamentului Camerei Deputaților a fost modificat în contextul controversei privind validarea mandatului de deputat obținut de Francisc Tobă, asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat pe 17 februarie validarea mandatului deputatului Tobă, după ce cu două zile înainte, pe 15 februarie, fusese modificat regulamentul.

Francisc Tobă a fost ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov.

Pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor aprobase o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.

Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22