AUR: Validarea lui Francisc Tobă ca deputat reprezintă nesocotirea memoriei victimelor Revoluției

Laurentiu Gheorghe | 17.02.2021

Alianța pentru Uniunea Românilor a transmis că se opune ferm validării mandatului de deputat al lui Francisc Tobă și că majoritatea parlamentară nesocotește memoria victimelor Revoluției.

Pe aceeași temă

„Ignorand deliberat cererile formulate de AUR in mod repetat, dar si semnalele din spatiul public, majoritatea parlamentara a nesocotit memoria victimelor Revolutiei Romane si procesul de condamnare a comunismului, inca neincheiat, votand un personaj deosebit de controversat in calitatea de deputat al Parlamentului Romaniei", a transmis AUR, intr-un comunicat de presa.

În comunicat se arată ca, inca de acum o saptamana, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat solicitarea AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Toba. AUR reaminteste opiniei publice faptul ca acesta a fost exclus din partid in urma unor suspiciuni rezonabile de implicare in evenimentele sangeroase de la Sibiu din Decembrie 1989, evenimente pe care nu le-a clarificat pe deplin nici in partid, nici in fata opiniei publice.

De asemenea, deputatii AUR nu au participat si nu au dat girul unei validari pe care au contestat-o permanent in ultimele saptamani.

Mandatul de deputat al lui Francisc Toba, acuzat de implicare in reprimarea manifestatiilor de la Sibiu, din decembrie 1989, a fost validat, in plenul de miercuri al Camerei Deputatilor. Florin Roman a anuntat ca se disociaza complet de votul colegilor liberali din conducerea Parlamentului care au votat pentru validarea acestuia.

Francisc Toba a fost validat ca deputat, dupa ce Comisia de validarea a inaintat un raport, cu 155 de voturi "pentru", opt voturi "impotriva", o abtinere, iar trei deputati nu si-au exprimat votul.

Acesta a fost ales pe lista AUR ca deputat de Brasov si a depus juramantul tot miercuri.

Biroul permanent al Camerei a aprobat, in urma cu o saptamana, o cerere a grupului parlamentar al AUR cu privire la invalidarea mandatului lui Francisc Toba.

AUR o propuse ca inlcuitor pe Raluca Maria Borta. In adresa pe care a transmis-o AUR catre conducerea Camerei se arata ca Toba nu mai este membru al Aliantei pentru Unirea Romanilor, el fiind exclus din formatiune. Cererea partidului a fost transmisa Comisiei de validare a mandatelor de parlamentar.

Si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) dezaproba ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Toba, in ciuda numeroaselor probe care arata implicarea sa in reprimarea sangeroasa a Revolutiei de la Sibiu din decembrie 1989.

Despre invalidarea mandatului sau de parlamentar de catre conducerea AUR, Francisc Toba a declarat, pentru B1 TV: "E o poveste frumoasa, dar care nu are suport legal. Un mandat nu poate fi invalidat decat in conditiile legii si legea spune foarte clar ca mandatul e invalidat de Comisia de validare doar daca in campania electorala candidatul a savarsit fapte penale legate de aplicarea legiie electorale. Eu nu sunt in aceasta situatie".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22