Pe aceeași temă
Autoritatile judiciare romanesti nu pot pune in executare mandatul de arestare emis pe numele lui Nicusor Constantinescu, dupa ce autoritatile americane au respins cererea de extradare a acestuia, potrivit unor surse judiciare, informeaza Hotnews.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, la inceputul lunii septembrie, ca exista informatii cu privire la locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si "orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze".
In 26 septembrie, premierul Victor Ponta spunea ca Ministerul Justitiei a efectuat toate demersurile in cazul lui Nicusor Constantinescu, dar legislatia americana este diferita de cea romaneasca.
"Din ce stiu eu de la ministrul Justitiei, pentru ca l-am intrebat, Ministerul Justitiei a facut absolut toate demersurile prevazute de legea romana si legile internationale, nu pentru ca ar fi vrut Ministerul Justitiei, dar asta e obligatia, vine Parchetul si cu ordin de la judecata... s-au facut. Care este rezultatul acestor proceduri ? Statele Unite au o legislatie de alt tip decat a noastra", a spus Ponta, aflat la New York.
Premierul a adaugat atunci ca Nicusor Constantinescu nu se ascunde de justitie.
CITESTE SI: AVEREA lui Nicusor Constantinescu a fost PUSA SUB SECHESTRU
La inceputul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustine ca justitia romana e controlata de DNA si cere respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit unui document obtinut de Mediafax.
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in mai multe dosare, se afla de mai multe luni in SUA, la tratament pentru cancer de prostata.
Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fuma la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.
Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri. Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri.
La termenul din 24 octombrie al dosarului in care presedintele suspendat al CJ Constanta este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a cerut instantei sa dispuna punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Nicusor Constantinescu, pentru a fi recuperat prejudiciul, daca instanta va stabili definitiv ca acesta este vinovat si il va obliga sa plateasca daune. Constantinescu are diverse cote din sase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casa de vacanta, o salupa, cinci masini, dar si aproape un milion de dolari intr-un depozit bancar, potrivit ultimei declaratii de avere.