Autoritățile pregătesc o soluție pentru Arena Națională: Autorizație temporară

Iulian Popescu | 05.02.2016

Vicepremierul Vasile Dâncu a anunțat vineri seară că analizează cu echipele ISU posibilitatea unei autorizații temporare ISU pentru Arena Națională, pe care o consideră "un stadion foarte modern, care are niște sisteme de apărare contra incendiilor cum nu există în Europa".

Pe aceeași temă

 

"La ISU lucrăm la o chestiune foarte practică. Am chemat toate echipele de la ISU, de la noi, de la MDRAP, primarul general toți lucrăm pentru a vedea cum putem să optimizăm măcar o adeverință temporară ISU pentru Stadionul Național, un stadion foarte modern care are niște sisteme de apărare contra incendiilor, cum îmi spun niște specialiști că nu există în Europa, pentru că sunt noi și foarte scumpe. Doar că o deficiență legată de corupție, de lipsa de organizare la noi a schimbat un material la copertină care nu era trecut în proiect", a declarat Vasile Dâncu, la Realitatea TV.

 

Noul acoperiş retractabil al Arenei este fabricat în Germania, dintr-un material care nu este omologat în România. Acoperişul a costat 25 de milioane de euro și este considerat pericol public.

 

Fiindcă Arena nu poate fi folosită, primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, va cere un audit pe această chestiune, pentru a stabili cui îi revine responsabilitatea pentru acest prejudiciu, a anunțat acum câteva săptămâni edilul pe pagina sa de Facebook:

 

"Știm cu toții că în acest moment nu putem folosi stadionul Arena Națională. Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situație și cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU.

Contractul inițial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiș fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obținute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiș. S-a ajuns astfel ca acoperișul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul și obținut avizul ISU pe noua formă de acoperiș. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperișul a fost făcut fără autorizație.

Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiș, iar între timp au fost semnate două acte adiționale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adițional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfășurarea finalei Cupei UEFA.

La finalul lucrărilor de construire, deși se știa că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperișul nu este omologat în România, fosta administrație a decis totuși să semneze recepția lucrărilor. Astfel, în lipsa reprezentanților ISU, a fost semnat procesul verbal de recepție și a fost făcută și plata către constructor.

În acest moment, suntem în situația în care nu putem primi avizul ISU pentru desfășurarea de activități sportive și culturale. Materialul din care este făcut acoperișul nu este omologat în România și, momentan, nu putem ști dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.

Avem un caz tipic de gestiune proastă a banului public și de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administrație a construit un stadion fără să țină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiș nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu știm dacă acest material va fi sau nu omologat.

Încercăm să găsim o soluție pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura soluție care pare rezonabilă este ca toate activitățile să se desfășoare cu acoperișul strâns. Vom vedea dacă se va putea obține aviz în aceste condiții. Dacă nu vom obține avizul nici în aceste condiții, va trebui să demontăm acoperișul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administrație.

Din punctul meu de vedere s-a produs un prejudiciu. Voi demara un audit tehnico-financiar care să aducă lumină în acest dosar”, a scris primarul pe Facebook.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22