Autorităţilor din Miercurea Ciuc n-au arborat tricolorul de Ziua Naţională a României

E.b. | 02.12.2016

Autorităţilor locale din Miercurea Ciuc nu au participat la manifestările de Ziua Naţională, iar oraşul nu a fost pavoazat cu drapele tricolore, situaţie care persistă de ani de zile.

Pe aceeași temă

 


Aşadar, nici în acest an, de 1 Decembrie, municipalitatea din Miercurea Ciuc nu a arborat tricolorul românesc. În schimb, au apărut diferite afişe bilingve, în română şi maghiară, cu mesajul ”Noi nu am uitat!”.


S-a făcut referire la anumite principii din Rezoluţia de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, amintinsu-se ”deplina libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare, fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său si fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în propoprţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, ttransmite News.ro.


Aproximtiv 1.500 de persoane din Miercurea Ciuc au sărbătorit Ziua Naţională. Li s-a alăturat un grup de câteva zeci de persoane din Buzău, care au spus ca au venit în Harghita pentru ca românii de aici ”să simtă că nu sunt singuri în ţara asta”.


La manifestările dedicate Zilei Naţionale de la Miercurea Ciuc a participat şi fostul ministru al Apărării Naţionale, deputatul social-democrat Mircea Duşa.


El a spus: ”Poate că nu este tocmai potrivit ca într-o zi atât de sfântă pentru români să îmi exprim mâhnirea, că încă o data reprezentanţii autorităţilor locale - Consiliul Judeţean, Primăria - nu sunt prezenţi la ceremonialul şi parada militară oranizată cu ocazia Zilei Naţionale, deşi sunt, conform legii, reprezentanţi ai statului şi, conform Legii 136, au obligaţia, împreună cu Comenduirea Garnizoanei, cu Prefectura, să organizeze festivităţi dedicate acestui important eveniment. De altfel, văd că nici pavoazarea nu s-a făcut în Miercurea Ciuc şi îmi pare rău că se persistă în această situaţie de ani de zile. Chiar dacă reprezentanţii UDMR au declarat că pentru ei Ziua Naţională este o zi a tristeţii, cred că mai mult ca oricând românii, indiferent de etnie, trebuie să fie uniţi, pentru a întâmpina Centenarul Unirii, anul 2018, aşa cu se cuvine”.


Duşa a apreciat însă prezenţa la manifestări a câtorva zeci de cetăţeni ”simpli” de etnie maghiară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22