Avertisment UE: Omicron ar putea deveni dominantă în Europa în următoarele luni

Redactia | 02.12.2021

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat joi că în câteva luni varianta Omicron ar putea fi responsabilă de peste jumătate din toate cazurile de COVID-19 înregistrate în Eur

Pe aceeași temă


ECDC sugerează că varianta Omicron ar putea fi asociată cu o infecțiozitate mai ridicată decât cea a variantei Delta.

„Incertitudini considerabile rămân în legătură cu eficacitatea vaccinurilor [anti-Covid împotriva acestei variante], riscul de reinfectare și alte trăsături ale variantei Omicron”, afirmă un comunicat remis joi de ECDC.

Însă agenția afirmă că modelările matematice pe care le-a realizat sugerează că varianta Omicron ar putea cauza peste jumătate din infecțiile cu coronavirusul în UE/EEA în decurs de câteva luni”, potrivit aceluiași document.

EEA se referă la Zona Economică Europeană care include cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.


Recomandările ECDC


Agenția europeană îndeamnă statele membre să vaccineze cu prioritate vârstnicii și celelalte categorii vulnerabile și recomandă administrarea dozei „booster” a unui vaccin anti-Covid pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și apoi celor de peste 18 ani.

ECDC recomandă de asemenea menținerea măsurilor sanitare care s-au dovedit eficace în reducerea transmiterii coronavirusului precum respectarea distanțării fizice, asigurarea unei ventilații corespunzătoare a spațiilor închise, purtarea măștii de protecție și ca persoanele ce prezintă simptome să rămână acasă.

Agenția UE subliniază că măsurile de urmărire a contactelor ar putea duce la încetinirea răspândirii acestei variante și că secvențierea genetică a cazurilor depistate este de o importanță crucială.

În ceea ce privește călătoriile internaționale ECDC spune că testarea și carantinarea persoanelor care s-au întors recent din țările în care această variantă s-a răspândit sunt măsuri de luat în calcul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22