Avertisment USR: CSM-ul este calul troian al PSD-ului în Comisia Iordache

Laurentiu Gheorghe | 15.05.2018

Deputul USR Ion Stelian, membru în Comisia Iordache a declarat la finalul ședinței de marți că este îngrijorat de colaborarea dintre PSD și CSM după ce a această instituție a depus un amendament care prevede ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro.

Pe aceeași temă

 

 

"Amendamentele sunt, unele dintre ele, tinute in sertar. Cel mai important pe care l-am socotit multi dintre noi, abuzul in serviciu, inca nu ne-a fost dezvaluit de domnul Florin Iordache si colegii sai, in ciuda insistentelor noastre. Sa nu va imaginati ca PSD si domnul Florin Iordache nu stiu care este varianta pe care o vor propune. Stiu. Ne-au anuntat deja ca vor pune textul cu 24 de ore inainte la dispozitie, astfel incat discutiile din aceasta comisie sunt o mascarada.

 

Ce ma surprinde pe mine in mod neplacut este faptul ca la aceasta sedinta CSM a venit cu o varianta de text care nu a fost discutata, nu a facut obiectul initiativei legislative, e vorba de articolul 308 din Codul penal care se refera la infractiuni de coruptie si de serviciu care se aplica altor persoane decat functionarilor publici, (...) textul prevede ca in cazul in care faptuitorul plateste prejudiciul mai mic de 50.000 de euro efectiv sa fie exonerat de raspundere si se aplica si pentru abuzul in serviciu", a declarat Ion Stelian la finalul sedintei din Comisie.

 

Deputatul USR s-a declarat ingrijorat de "aceasta coordonare" intre PSD si CSM. El spune ca, desi Consiliul a avut puncte de vedere foarte bune in comisie, CSM nu are atribut de initiativa legislativa.

 

"Ma ingrijoreaza si aceasta coordonare intre PSD si CSM. As vrea sa subliniez si faptul ca CSM a avut si puncte de vedere foarte bune in cadrul acestei comisii si cred ca are un rol important in cadrul acestei comisii, dar sa nu uitam ca CSM nu are atribut de initiativa legislativa. Ministerul Justitiei pur si simplu se sustrage de la aceste discutii. Nu-si asuma nici un rol si lasa ca PSD sa se foloseasca practic de CSM pentru promova cateva idei. N-am nici cea mai vaga banuiala ce ar avea de castigat (CSM, n.r.) ", a spus Stelian.

 

Consiliul Superior al Magistraturii propune un amendament la articolul 308 din Codul penal care se refera la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane, care stabileste, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul in serviciu, ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro.

 

Amendamentul a fost prezentat marti in Comisia speciala pentru legile justitiei, fiind la prima lectura. Presedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat ca amendamentul propus de CSM va fi sustinut de PSD, pentru ca "poate fi sustinut" intrucat "rezolva multe chestiuni"

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22