Avocații protestează în fața CAB față de disfuncționalitatea sistemului de asistență juridică

Laurentiu Gheorghe | 11.02.2019

Avocații din Baroul București protează contra „nivelului și modalității de stabilire a onorariilor din oficiu”. Toader spune că e campania de alegeri din barourile locale și problema nu e la minister.

Pe aceeași temă

Avocații bucureșteni „vor purta banderole albe pe braț, alăturându-se astfel colegilor din 14 barouri din tara care au anunțat proteste începând cu aceeași data, până la soluționarea disfuncționalităților din sistemul de asistență juridică”, se arată într-un comunicat al Baroului București, care precizează că la proteste va participa și prodecanul organizației, av. Mihnea Stoica.

Prorgamul protestului:

  • prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat in perioada 11.02.2019 - 24.02.2019;

  • asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive in perioada 25.02.2019 - 10.03.2019;

  • neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

Care sunt solicitările avocaților

  • Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala:

  • Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

  • Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

„Protestul de luni este premergator intalnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei impreuna cu Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei, la care vor participa si reprezentanti ai UNBR, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Parchetul General, CSM si presedintii comisiilor de buget din cele doua camere ale Parlamentului”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

În răspunsul Ministerului Justiției față de solicitările avocaților, Tudorel Toader, neagă orice răspundere, aruncând vina pe instanțele de judecată care alocă fondurile pentru asistența juridică din oficiu.

Într-o postare intitulată, cum altfel decât „Simple precizări”, Toader acuză barourile din țară că sunt în campanie, pentru că „se apropie alegerile la avocați” și le repetă ceea ce le-a transmis în luna noiembrie 2018, fără ca Uniunea Naațională a Barourilor să-i fi răspuns până acum la propunerile pe care le-a făcut.

„Simple precizari! Intelegand faptul ca se apropie alegerile la avocati, intelegand si faptul ca unii au intrat in campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului ca avocatii nu si-au precizat/reconsiderat pozitia!

Memoriul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Raspunsul Ministerului Justitiei privind plata onorarilor datorate avocatilor pentru serviciile profesionale prestate in vederea asigurarii asistentei judiciare a persoanelor defavorizate si persoanelor vulnerabile in cadrul sistemului de ajutor public judiciar.

Memoriul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania poate fi descarcat aici si Raspunsul Ministerului Justitiei poate fi descarcat aici", a scris pe Facebook Tudorel Toader, fara sa faca si alte clarificari.

****

Tudorel Toader arata ca Ministerul Justitiei a solicitat Ministerului Finantelor Publice un necesar estimat de credite bugetare in suma de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistenta juridica acordata din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar, in baza fundamentarilor transmise de catre instantele judecatoresti.

"Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 in bugetul pe anul 2018, au fost aprobate credite bugetare in suma de 37.943.000 de lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistenta judiciara acordata din oficiu, acordarea public judiciar. In primele trei trimestre ale anului 2018 (ianuarie-septembrie), au fost efectuate deschideri de credite pentru plata onorarii avocati in sunma de 37.728.000 lei (8.027.000 euro), rezultand un buget ramas de utilizat in sunma de 215.000 lei (46.000 de euro) . Astfel, in luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instantele judecatoresti pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018, in suma de 3.459.000 de lei (736.000 de euro), a fost efectuata o deschidere partiala in sunma de 215.00 de lei, inregistrandu-se sume neonorate avocatilor din oficiu in suma de 3.244.000 de lei (690.000 de euro)", potrivit răspunsului Ministerului Justiției.

Prin urmare, Ministerul Justitiei precizeaza ca a asigurat plata integrala a onorariilor avocatilor, in functie de necesarul de credite transmis de catre instantele judecatoresti, raportat la bugetul aprobat pe anul 2018, pana la epuizarea bugetului.

In plus, precizeaza Ministerul Justitiei, la rectificarea bugetara, Ministerul Finantelor a suplimentat creditele bugetare cu suma de 30.637.000 de lei cu titlu cheltuieli de personal, doar pentru plata salariilor si altor drepturi de personal. Totusi, nu a alocat fonduri pentru plata onorariilor avocatilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22