Avocatul Poporului, anchetă în cazul gardienilor care ar fi maltratat deţinuţi

E.b. | 09.02.2018

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă în cazul gardienilor de la Penitenciarul Spital Bucureşti Rahova, care ar fi maltratat deţinuţi, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit comunicatului, citat de Agerpres, ancheta este efectuată prin Domeniul pentru prevenirea torturii în locurile de detenţie şi Domeniul armată, poliţie, justiţie, penitenciare.

"Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii", se spune în comunicat.

 

Avocatul Poporului precizează că televiziunile Pro TV, Digi 24 şi Antena 1, dar şi alte instituţii media au difuzat, în 7 februarie, mai multe reportaje în care au prezentat situaţia a 4 persoane private de libertate, care în cursul anilor 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 ar fi fost supuse la rele tratamente de către angajaţi ai Penitenciarului Spital Bucureşti Rahova.

 

Potrivit mass-media şi comunicatelor de presă emise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti au dispus, în 6 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 15 angajaţi ai Penitenciarului Spital Bucureşti Rahova, se mai arată în comunicatul Avocatului Poporului.

 

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis joi arestarea preventivă a patru angajaţi de la Penitenciarul Spital Rahova, acuzaţi de violenţe la adresa deţinuţilor şi falsificare de documente. În cazul altor patru, instanţa a dispus plasarea în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă.

 

Miercuri, opt angajaţi de la Penitenciarul Spital Rahova au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, fiind acuzaţi de violenţe la adresa deţinuţilor şi falsificare de documente.

 

În urma unor percheziţii efectuate marţi, 15 angajaţi ai Penitenciarului Spital Rahova, printre care se află şi Călin Florea, directorul adjunct al acestei instituţii, au fost puşi sub urmărire pentru săvârşirea infracţiunilor de rele tratamente, lovire sau alte violenţe, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, mărturie mincinoasă, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22