Băsescu: Guvernul cerea şpagă de la ALRO

Fara Autor | 05.11.2010

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1Tv, in emisiunea "Nasul",că în 2006 managerii companiei ALRO Slatina i s-au plans că trebuie să dea şpagă de trei ori pe an la Ministerul Industriilor pentru a putea primi contracte care să asigure funcţionarea companiei. Preşedintele a trimis un memoriu către Ministerul Industriilor legat de ALRO Slatina, în interesul economiei naţionale.
Întrebat despre modul în care l-au afectat discuţiile din presă despre ALRO, şeful statului a explicat că nu doreşte să intre "într-o mizerie a celor două televiziuni, Realitatea şi Antena".
"Dacă e ceva de interes, este cine a vândut ALRO. Vă aduceţi aminte că s-a vândut aşa, fără să-şi dea nimeni seama, unor ruşi. Şi, de unde au fost buni pentru Voiculescu şi aliaţii lui de la PSD când le-a vândut ALRO, când vin şi cer energie electrică, dintr-odată nu mai sunt buni", a comentat preşedintele.
Şeful statului a explicat că managerii de la ALRO Slatina veneau la el cu mesajul "domnule preşedinte, de trei ani, în fiecare an, trebuie să ne ducem să dăm şpagă cu valiza la Ministerul Industriilor ca să primim un contract de energie electrică, ba, mai mult, suntem trimişi la d-ăştia care sunt firme cu un birou şi un telefon, care au contractele de energie şi ne dau la preţ de speculă energia electrică".
Traian Băsescu s-a referit la o situaţie din 2006 când cei de la ALRO reuşiseră să contracteze "75% din energie şi, lipsindu-le restul de 25%", s-au adresat Ministerului Industriilor, unde "li s-au cerut bani". "Mai mult decât atât, au fost trimişi la Energy Holding în mod direct să cumpere energie pentru că Energy Holding avea energia de la Hidro contractată. Sigur, cu sporurile, cu adaosurile de rigoare, 20-23 de dolari pe megawatt", a explicat Băsescu.
Preşedintele a adăugat că i-a primit în audienţă pe reprezentanţii ALRO, după ce aceştia au depus memorii şi după ce au discutat cu consilieri de la Cotroceni, cu şefa cancelariei prezidenţiale, pe urmă cu consilierul prezidenţial Teodor Stolojan şi cu Bogdan Teodoriu, care i-au făcut un referat despre situaţia acelei firme.
"Deci oamenii aceştia nu aveau pentru ALRO Slatina 25 % din necesarul de energie. De ce era extrem de important pentru ei? Prima oară pentru că ei aveau contractată producţie la capacitate. A doua oară pentru că materia primă pentru aluminiu este bauxita. Iar asta trebuie să o contractezi. Bauxita nu poţi s-o cumperi de pe o zi pe alta pentru că nu o ai la poartă, nici în piaţă la Vitan. Trebuie să o aduci din import. Ca să poţi să aduci bauxita trebuie să contractezi transport. Toate astea se fac într-o proiecţie de funcţionare. Mai mult decât atât, nu poţi să faci aluminiu din bauxită, trebuie să-ţi funcţioneze uzina de la Tulcea, Alum Tulcea, care transformă bauxita în alumină", a explicat preşedintele.
El a adăugat că a transmis memoriul la Ministerul Industriilor.
"Şi acolo am pus o remarcă care era extrem de usturătoare pentru Guvern, am spus «Rog rezolvaţi problema conform legii, în interesul Guvernului şi, dacă este posibil, în interesul ţării». Pe când eu ştiam că o instituţie a Guvernului, Ministerul Industriilor, le cerea şpagă. Era clar să fac o diferenţă între interesul Guvernului, care era să le ia şpaga, şi interesul economiei naţionale, care era să funcţioneze ALRO Slatina, care are câteva mii de muncitori, să funcţioneze Alum Tulcea, care are câteva mii de muncitori, să exportăm alumină", a completat Băsescu.
Întrebat dacă la acea vreme era ministru Codruţ Şereş, preşedintele a răspuns afirmativ adăugând că tot atunci "domnul Voiculescu era alt băiat deştept care cumpăra de pe la Rovinari energie şi vindea la Metrou, ca şi cum Metroul n-avea cap, n-avea mâini, n-avea picioare, nu putea să contracteze direct energie şi trebuia să o vămuiască domnul Voiculescu".
El a adăugat că speră că în prezent mari consumatori, precum Sidex Galaţi, Alum Tulcea şi ALRO Slatina, nu mai trebuie să cumpere prin intermediar energie electrică ci o pot cumăra singuri, direct.
"Cine a făcut privatizarea şi a dat-o ruşilor, să răspundă dacă e nemulţumit cineva că acţionarii sunt ruşi la ALRO Slatina. Dar cine are ticăloşia să vrea să ne spună că ALRO Slatina e un băiat deştept, când e ditamai uzina, când are o contribuţie extraordinară în exporturile României, în PIB, când e un consumator de energie în bandă, continuu (...)", a mai comentat Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că şi-a folosit influenţa în Guvern pentru a-l schimba pe fostul director de la Hidroelectrica, Oprea Traian, el precizând că acesta a devenit director adjunct, iar în locul lui a fost numit Mihai David, susţinut de S.O. Vântu prin Mircea Geoană.
"Îl vedeam într-o zi pe directorul de la Hidroelectrica, care nici mai mult, nici mai puţin trântea nişte minciuni de proporţii printr-un studiou de televiziune. L-am văzut într-o reluare, noaptea, cum explica el că «sigur, domne, trebuie să vând acestor giganţi externi ca să-mi dea banii înainte». Păi minciună mai mare ca asta n-am auzit şi nu ştiu de ce domnul acela încă mai e director. Păi ce consumator mai mare găseşte el în exterior decât ALRO Slatina? Ce garanţie de consum mai mare să ai decât ALRO Slatina, Sidex Galaţi...iar ALRO tradiţional plăteşte energia înainte", a comentat Băsescu la B1Tv
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22