Băsescu: Ratificarea acordului interguvernamental, prin Constituţie, amânat până în 2015. Trebuie respectate criteriile tratatului de la Maastricht

Fara Autor | 21.12.2011

Pe aceeași temă

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o emisiune la radioul public, că procesul de revizuire a Constituției pentru introducerea criteriilor europene privind deficitul bugetar și datoria publică ar putea fi amânat "până înainte de intrarea în Zona Euro", adică 2015. Acest fapt a fost transmis deja ambasadorilor țărilor UE.

"Deocamdată, trebuie respectate criteriile tratatului de la Maastricht. Trebuie să avem aceste mecanisme, pentru că nu avem de ce să ne considerăm nişte inferiori în Uniune. Acest acord este necesar tocmai pentru cei care vor să ne dea lecţii în Uniune. Vrem o zonă euro sigură", a punctat preşedintele Traian Băsescu, citat de Hotnews.
 
Statele din zona non-euro vor contribui cu 50 de milioane de euro, iar cele din zona euro, cu 150 de milioane, iar şeful şeful echipei româneşti de negociere pentru acordul interguvernamental din cadrul UE ar trebui să fie Bogdan Aurescu sau Leonard Orban, a precizat preşedintele. Suma cu care va contribui România va fi stabilită la Consiliul European din martie. Aderarea la acest acord este benevolă, nu este obligatorie pentru statele care nu sunt din zona euro.
 
România va trebui să aibă deficitul strucural maxim de 0,5%, gradul de îndatorare de maxim 60% - lucruri care vor trebui introduse în Constituţie.
 
"Am transmis deja prin toti ambasadorii statelor membre UE sa analizam si posibilitatea altei conditionari, sau aceasta conditionare cu revizuirea constititutiei sa fie valabila pentru statele non-euro pana la momentul intrarii in Zona Euro sau sa gasim o alta formula", a mai spus seful statului.
 
Toate aspectele din acord ar trebui discutate în dezbatere publică, pentru că românii vor putea deveni mai solidari cu această iniţiativă, a arătat preşedintele.
 
2015 rămâne obiectivul României pentru intrarea în zona euro, a mai spus preşedintele.
 
"Ne-ar creşte enorm exporturile dacă am fi în zona euro, este în interesul nostru să aderăm. Pe de altă parte, trebuie spus că acesta cord nu este un miracol. Obiectivul nostru este să rezolve problemele de datorie suverană, să se menţină o disciplină fiscală", a mai spus preşedintele.
 
Băsescu a mai declarat, la Radio România Actualităţi, că premierul Emil Boc a respins cererile de rectificări bugetare pentru acest an ale marilor companii de stat şi a spus că speră ca şeful Guvernului să facă şi "pasul următor", adică "să-i dea afară" pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari.
 
"Nu si-au facut veniturile, au cheltuit mai mult decat aveau in bugetul initial si aveau nevoie de guvern sa le consfinteasca lipsa de responsabilitate a managerilor, sa le aprobe noile bugete pe anul acesta, sa le faca rectificarea bugetelor. In timp ce domnii manageri au stat tot anul, au dat contracte la toate SRL-urile clientelei, nu le-a pasat de restructurare de performanta. Dar prim-ministrul astazi, in guvern, a respins toate rectificarile de buget, cerand explicatii precise asupra motivelor pentru care nu s-au respectat bugetele. Sper ca va face si pasul urmator; dupa ce vede bugetele, sa dea afara directorii care nu au respectat parametrii bugetari pe care guvernul i-a aprobat, dar reflexul managerilor politici este sa nu le pese de bugetele aprobate de guvern, tot la propunerea lor. Este clar ca este o atitudine corecta fata de regii, fata de companiile de stat, care sper sa fie dusa pana la ultima consecinta, pentru ca mai avem o lege a responsabilitatii fiscale", a declarat Traian Băsescu.
 
"Vizez Roşia Montană, Roşia Poieni şi alte resurse care devin rentabile. Avem resurse, totul este să se ia măsuri în timp util. Cel mai preţios lucru în acest moment nu este aurul, ci locurile de muncă ", a explicat preşedintele.
 
Întrebat dacă este de acord cu comasarea alegerilor, "din punct de vedere practic, da". 
 
"Sunt gata să revenim la suprapunerea alegerilor locale cu alegerile parlamentare, pentru că avem alegeri aproape în fiecare an. Important este ca în acest an să fie stabilitate şi  să avem capacitatea  de a continua reformele", a mai spus preşedintele.
 
Sentinţe în cazuri de corupţie. "Judecarea proceselor de mari corupţi este un lucru cerut de Bruxelles. Faptul că se judecă aceste procese este un lucru bun. Faptul însă că multe dosare prezentate cu tam-tam s-au finalizat cu achitări, cu procurori care mâncau pământ când au trimis dosarul şi în faţa judecătorilor nu ştiau cum să ceară o acţiune cu suspendare. Avem probleme si la judecători şi la procurori", a punctat Băsescu.
 
Preşedintele acuză UDMR că blochează eforturile de reformare a statului român, el susţinând că din "teama" unui ministru şi a unui partid nu este pusă în dezbatere publică Legea sănătăţii, un motiv al amânării fiind, în opinia sa, "traficul de influenţă făcut de baronii din sistem".
 
"Proiectul de lege a sanatatii este de mult gata, singurul motiv al blocarii ei pentru mine nu poate fi decat traficul de influenta facut de baronii sistemului de sanatate si de catre cei ai sistemului de distributie de medicamente, care par a fi mai importanti decat sistemul de sanatate. Suntem la stadiul de punere in dezbatere publica a legii, nu in stadiul adoptarii ei. Ori teama unui partid, a unui ministru de a pune legea in dezbatere publica este teama de a face comparatie intre ceea ce se vede acum si ceea ce ar putea fi sistemul.
 
L-am revocat pe Păcuraru, pe Chiuariu, au fost miniştri şi acum eu ce să-i spun lui Păcuraru?
 
Aş vrea să-i asigur pe români că avem soluţii, România nu poate intra într-un derapaj, indiferent de ce se va întâmpla în Uniunea Europeană. Aş vrea să facem sărbătorile cu relaxare, atâta câtă poate fi acum.  Anul 2012 va fi un an în care nu vom avea o creştere explozivă, dar România nu va intra într-o depresie economică", a încheiat președintele Băsescu.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22