Băsescu vrea sa stirpeasca mita electorala cu standarde de cost per candidat

Fara Autor | 19.01.2011

Pe aceeași temă

Seful statului susţine că politicienii ar fi decuplaţi de clientelă dacă sponsorizările de campanie ale acesteia ar fi înlocuite cu finanţări de la bugetul de stat, a caror cheltuire sa fie strict verificata. "Este singura solutie sa terminam cu clientela din afara clasei politice si va asigura ca este infinit mai ieftin decit ceea ce se intimpla acum", a spus Basescu la seminarul privind statul minimal.
Finanţarea de la buget a campaniilor electorale nu ar scoate din buzunarul românilor mai mulţi bani decât acum când sponsorii partidelor pun pe masă deconturile după câştigarea alegerilor. Asta e concluzia la care a ajuns preşedintele Traian Băsescu, care a propus ieri ca toţi candidaţii la locale şi parlamentare să aibă alocată o sumă de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de campanie.
"Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum", a spus şeful statului.
El a precizat că astfel controlul asupra sumelor cheltuite în campaniile electorale poate fi mai strict şi eficient.
"Când ştii că un candidat are 20.000 de lei pentru campanie tare uşor îi numeri afişele. Şi pentru că sunt de la buget, îi scrii foarte clar pe ce poate cheltui banii în alegeri. Şi va trebui să vină cu facturi să justifice pe ce i-a cheltuit, că, dacă îi bea la cârciumă, va trebui să-i plătească de la el din buzunar", a susţinut Băsescu.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22