Baconschi despre decizia Olandei: O noua dovada ca regulile UE sint ignorate din calcule politice

Fara Autor | 17.09.2011

Pe aceeași temă

Pozitia guvernului de la Haga ne dezamageste, desi nu ne surprinde, in conditiile in care supravietuirea sa politica depinde de sprijinul partidului populist si antiimigrationist PVV, a declarat ministrul Teodor Baconschi, dupa ce Olanda a anuntat ca blocheaza aderarea Romaniei la Schengen.




"Din pacate, este o noua dovada ca regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne. De altfel, acest partid este cel care a fortat guvernul de la Haga sa introduca conditionalitati - as zice mai degraba pretexte - care nu au legatura cu procesul efectiv de aderare la Schengen, ci cu temerile interne, nejustificate si alimentate artificial, legate de asa-zisele fluxuri imigrationiste", a afirmat ministrul roman de Externe.




El a aratat ca este "surprinzator" din partea unui vechi stat membru ca Olanda refuzul de a identifica solutii de compromis si invocarea de argumente subiective, pur politice, care desconsidera setul de criterii obiective specifice procesului de aderare la spatiul Schengen.




"Este adevarat ca decizia de extindere a Schengen trebuie luata cu unanimitatea membrilor actuali ai spatiului. Ne asteptam ca discutiile din Consiliul JAI, la 22 septembrie, sa dovedeasca, insa, ca marea majoritate a statelor membre sunt in favoarea extinderii Schengen cu Romania si Bulgaria", a mentionat ministrul Teodor Baconschi.




El a asigurat ca Bucurestiul va continua sa lucreze cu toti partenerii UE, pentru a folosi cat mai bine momentele politice din perioada imediat urmatoare pentru obtinerea unui vot favorabil privind extinderea Schengen. "Nu se pune problema daca Romania va deveni membru Schengen, ci la ce moment vom ridica controalele pe frontierele interne", a mai declarat seful diplomatiei.




Ministrul Teodor Baconschi a explicat ca in istoria UE au mai existat perioade indelungate de amanare a aderarii complete a unui stat membru la Schengen.





"Astfel, desi Italia a semnat Acordul Schengen in 1990, Grecia in 1992, iar Austria in 1995, Italia si Austria au aderat complet in 1997, iar Grecia de abia in 2000. Argumentele intarzierii au fost tot de natura preponderent politica si au mizat tot pe ingrijorari care tin de impactul mentionatelor trei tari la Schengen din perspectiva efectului potential asupra securitatii interne in spatiu", a aratat ministrul de externe.





In final, seful diplomatiei a apreciat ca evoluam intr-un context complicat pentru UE. "Continuam sa ne pledam cauza si sa ii convingem si pe cei mai reticenti", a conchis ministrul Teodor Baconschi.




Predoiu, dezamagit ca Olanda ne blocheaza aderarea la Schengen





Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a aratat dezamagit de decizia guvernului olandez, care a anuntat ca va bloca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.




"Sunt dezamagit de pozitia pe care Olanda a decis sa o adopte, a declarat Predoiu pentru AFP, potrivit Expatica Netherlands.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22