Bădălău, înainte de sancțiunea cerută de la CEx: Îmi cer din nou scuze românilor din străinătate

Dora Vulcan | 04.12.2019

Niculae Bădălău și-a cerut iar scuze românilor din diaspora pentru ultimele sale afirmații făcute la adresa românilor care au plecat la muncă în străinătate, înainte să intre în ședința de CEx.

Pe aceeași temă

”Aș începe din nou să îmi cer scuze tuturor românilor plecați în străinătate la muncă, să îmi cer scuze familiilor lor. Regret contextul și formularea total nefericite. Este clar că eu nu gândesc așa și foarte mulți oameni știu lucrul asta. Eu îi prețuiesc și îi respect pe absolut toți românii, indiferent unde sunt”, a declarat Niculae Bădălău, miercuri, înaintea Comitetului Executiv al PSD de la sediul din Kiseleff la care i s-a cerut sancționarea pentru derapajele la adresa diasporei.

El a spus că va accepta decizia colegilor, indiferent care va fi aceasta.

„Asta am avut să vă spun și încă o dată îmi cer scuze. Respect decizia colegilor din CEx și o voi accepta”, a conchis Bădălău.

Este pentru prima oară când, în PSD, declarații de tipul celor făcute de liderul de la Giurgiu, Niculae Bădălău sunt taxate de membri ai PSD și chiar de organizații, cum e cea de la Brașov, care a cerut suspendarea sa timp de un an sau chiar excluderea sa din partid. Chiar și o eventuală suspendare a sa timp de un an l-ar scoate pe Bădălău din cărți pentru alegerile care vor avea loc anul viitor.

„România este una singură, suntem un singur popor, indiferent că suntem acasă sau peste hotare. Considerăm ca incalificabile declarațiile făcute de Nicolae Bădălău și nu susținem un astfel de limbaj la adresa cetățenilor români din străinătate. Ne disociem de aceste declarații și suntem convinși că opinia domnului Bădălău este singulară la nivelul PSD. În opinia noastră, toți cetățenii români din Diaspora sunt oameni onești, oameni care muncesc din greu pentru familiile lor. Ei trebuie să fie ajutați și motivați să se întoarcă în țară, însă prin măsuri concrete, nu prin declarații defăimătoare”, transmite PSD Brașov după ce Bădălău a spus vineri, într-o conferință de presă, că este „o nebunie” să se mărească numărul parlamentarilor de diasporă, pentru că în străinătate sunt stabiliți cu domiciliul cel mult 700.000 de români, restul până la trei-cinci milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia”.

Potrivit PSD Brașov, exprimarea „fetițele alea” ar trebui mai degrabă „să ne îngrijoreze prin prisma fenomenului traficului de persoane, fenomen agravant”, care trebui combătut cu fermitate de autoritățile statului.

"PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate", se mai arată în comunicatul PSD Braşov.

„Fetițele alea” sunt victime care au nevoie de ajutor, „nu de declarații defăimătoare”, arată PSD Brașov.

„Îi transmitem domnului Bădălău că în străinătate trăiesc și muncesc tineri, antreprenori, cercetători, medici și profesori, oameni care își construiesc vieți noi în țările adoptive. PSD nu se va putea reforma cu adevărat atâta timp cât astfel de derapaje sunt acceptate. Poziția noastră este naturală, mai ales că mâine sărbătorim Ziua Națională, prilej de reflecție și de celebrare a unității poporului român”, se mai arată în comunicat.

„PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate”, spune liderul PSD Braşov Dragoș Benea, care a cerut „un an de penitență” pentru Bădălău.

De asemenea, mai mulți lideri social-democrați au reacționat pe rețelele sociale și s-au delimitat de declarația lui Bădălău. Printre ei Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest, chiar și Viorica Dăncilă care i-ar fi sugerat lui Bădălău să-și ceară scuze, ceea ce el a și făcut la scurt timp.

Pe lângă o eventuală sancționare a lui Niculae Bădălău, în ședința CEx ar putea fi cerută și schimbarea președintelui PSD Cluj, Liviu Alexa, pentru derapajele acestuia în luările de poziție pe care le-a avut de când a preluat organizația.

***

Liderii PSD se reunesc miercuri, de la ora 15, în prima ședință sub conducerea interimară a cuplului Ciolacu-Stănescu. Conform unor surse din partid urmează să fie luate mai multe decizii care vor duce la schimbarea unor nume din conducerea PSD.

Primele victime vor fi Codrin Ștefănescu și deputatul Cătălin Rădulescu. De asemenea, este posibil ca Niculae Bădălău să fie scos din conducerea interimară a partidului.

În partid se vorbește despre necesitatea constituirii unui grup care să se ocupe de relația cu diaspora, dar și de relația PSD cu socialiștii europeni, precum și cu alți lideri din afara țării.

În ședința CEX se va discuta despre constituirea unui astfel de grup de lucru din care să facă parte deputatul Angel Tâlvar, senatorul Titus Corlățean, fostul ministru Victor Negrescu, fostul europarlamentar Victor Boștinarul și europarlamentarul Dan Nica.

La capitolul sancțiuni, vor fi scoși de pe funcții Codrin Ștefănescu, care este secretar general adjunct și Cătălin Rădulescu, care se ocupă de relația cu sindicatele.

Practic sunt trași pe linie moartă cei despre care noua conducere a partidului consideră că au adus prejudicii de imagine PSD și că au afecatat scorul pe care partidul l-a obținut.

În cadrul ședinței, social democrații vor discuta și despre situația organizației PSD Cluj, unde este posibilă înlocuirea președintelui Liviu Alexa din cauza ieșirilor controversate pe care acesta le-a avut în spațiul public.

Conform unor surse din partid, la ședința va participa și fostul președinte Viorica Dăncilă și va fi demarat un proces de predare-primire de la vechea conducere la actuala conducere interimară.

În cadrul ședinței urmează să fie discutate și chestiuni organizatorice, alegeri în filiale, dar și pregătirea Congresului PSD care ar urma să se desfăşoare în luna februarie a anului viitor.

De asemenea, ar urma să fie discutată și situația datoriilor uriașe pe care PSD le-ar avea în urma campaniei prezidențiale. Mihai Fifor și Eugen Teodorovici au primit invitații din partea președintelui interimar Marcel Ciolacu pentru a da socoteală cu privire la cheltuielile făcute în campanie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22