Banca Centrală Europeană majoreaza plafonul liniei de finanţare de urgenţă pentru Grecia

P.c. | 11.06.2015

Pe aceeași temă

Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată Greciei cu 2,3 miliarde de euro. Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 83 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă, relateaza capital.ro


'Din cauza sporirii riscului de intrare în faliment şi a unei eventuale ieşiri din zona euro, retragerile din depozitele băncilor elene vor continua. Dacă în următoarele săptămâni nu vor exista progrese suficiente şi dacă nu va fi extins programul de asistenţă financiară, credem că Eurosistemul nu va putea continua să finanţeze în aceleaşi condiţii băncile din Grecia', au apreciat economiştii Philippe Gudin şi Antonio Garcia Pascual de la Barclays Plc. 
 

CITITI SI: S&P a coborat ratingul Greciei la CCC, Merkel cere Atenei sa accepte macar una dintre reformele propuse de creditorii sai

 

BCE a majorat finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice au retras din conturi peste 30 miliarde de euro în 2015, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceste evoluţii au forţat instituţiile financiare elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei. 
 

La începutul acestui an, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, sarcina finanţării băncilor greceşti căzand pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22