Banca Centrală Europeană îi scrie lui Orlando Teodorovici că trebuia consultată referitor la OUG 114

Laurentiu Gheorghe | 13.02.2019

BCE îi aduce aminte ministrului de Finanțe că avea obligația să-se consulte cu privire la modificările privind introducerea unei taxe suplimentare pentru instituțiile financiare.

Pe aceeași temă

„ În conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, Banca Centrală Europeană ar fi trebuit consultată «într-o etapă adecvată» care să permită autorității care inițiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond. BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. Mai mult, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțit de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”, se arată într-o scrisoare trimisă ministrului Eugen Teodorovici de către autoritatea financiară europeană.

„În absența unei astfel de evaluări a impactului, riscul ca impozitul să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus. BCE consideră că această neconsultare este un caz de nerespectare de către autoritățile române a obligației de a consulta BCE cu privire la proiectul de legislație națională”, se mai arată în document.

Conform legislației europene, autoritățile naționale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competență ale instituției, printre care legile aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea influențează semnificativ stabilitatea instituțiilor financiare și a piețelor, scrie Mediafax.

Scrisoarea include și un ghid privind modul în care ECB este consultată de autoritățile naționale în procesul legislativ.

Și alte instituții financiare internaționale au trimis scrisori Guvernului, pe tema OUG 114. Este vorba de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), care s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar.

BERD și IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la București, la data de 1 februarie, în care și-au subliniat îngrijorarea față de noile planuri privind sistemul bancar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22