Bancile austriece isi reduc finantarea in Europa de Est, inclusiv Romania

Fara Autor | 23.11.2011

Pe aceeași temă

Supervizorii bancilor austriece au recomandat bancilor din aceasta tara sa-si limiteze liniile de finantare catre subsidiarele din Europa de Est, ca o consecinta a potentialelor efecte generate de criza din zona euro.  Banca Centrala din Austria a declarat ca Erste, Raiffeisen si Banca Austria vor fi avertizate sa nu ofere imprumuturi in tarile din Europa Centrala si de Est care depasesc valoarea depozitelor din tarile respective.

Restrictiile vin ca o masura de prevenire a posibilitatii scaderii ratingului AAA al Austriei si in urma ingrijorarii ca Guvernul de la Viena ar trebui sa injecteze capital in banci, din cauza riscului ca acestea sa piarda bani in Europa Centrala si de Est, informeaza CNBC.

Masurile din Austria, care par sa fie unilaterale, arata cat de mult simt economiile puternice presiunea crizei datoriilor suverane.

Decizia vine in contextul in care Ungaria a cerut, luni, ajutor financiar din partea Fondului Monetar International si Uniunii Europene, confirmand intoarcerea in recesiune economica.

Banca Centrala din Austria a declarat ca Erste, Raiffeisen si Banca Austria vor fi avertizate sa nu ofere imprumuturi in tarile din Europa Centrala si de Est care depasesc valoarea depozitelor din tarile respective.

Subsidiarele care sunt expuse riscului intr-un grad mai mare trebuie sa se asigure ca rata reprezentata de noile imprumuturi fata de gradul de refinantare locala nu depaseste 110%.

Expunerea celor trei banci pe pietele ECE depaseste PIB-ul Austriei, astfel incat exista ingrijorari privind capacitatea Guvernului austriac de a salva aceste banci in cazul in care portofoliul de credite al lor devine riscant.

Anuntul vine in momentul in care diferenta dintre randamentul obligatiunilor suverane austriece fata de cel german a crescut la un nivel record si are menirea de a calma pietele, a declarat un oficial al bancii centrale austriece.

Bancile austriece detin, in Romania, 31,5% din activele sectorului bancar.

In urma initiativei de la Viena, din 2009, acestea s-au angajat sa continue finantarea subsidiarelor est-europene, in tari ca Romania si Ungaria, decizia avand un rol important in evitarea colapsului economic in aceasta regiune a Europei, in 2008 si 2009.Bancile austriece isi reduc finantarea in Europa de Est, inclusiv Romania

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22