Bani și vacanțe exotice pentru medicii care prescriau un anumit medicament de la un gigant pharma

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2020

Sute de medici erau recompensați de compania farmaceutică slovenă KRKA, unul dintre cei mari jucători de pe piața pharma din România, pentru că prescriau pacienților un anumit medicament, Bilobil.

Pe aceeași temă

Jurnalistii de la Libertatea au intrat in posesia a 2.000 de documente ale companiei, unde medicii de toate specialitatile, de la medicina de familie, la oftalmologie, psihiatrie sau neurologie, sunt trecuti cu nume si prenume in tabele si cu diverse note in dreptul lor referitoare la numărul de retete date pacientilor si modalitatea de recompensa ce se impune.

Medicamentul pe care acestia trebuiau sa-l prescrie este Bilobil, produsul companiei obtinut din Gingko Biloba.

Aceasta mita, care insa e sanctionabila doar din punct de vedere moral si etic, nu si penal, varia de la bani virati periodic, la vacante in Palma de Mallorca, taxe pentru participarea la congrese medicale sau bani pentru cursuri de perfectionare.

Jurnalistii arata ca oamenii cu care au vorbit le-au dezvaluit ca KRKA avea pe cineva la Ministerul Sanatatii si la Casa de Asigurari si astfel avea acces la lista secreta a CNAS in care apar toti medicii, cu toate medicamentele prescrise. Aceasta este o infractiune, insa trebuie descoperit cine din cele doua institutii a oferit lista.

In documente apar si coloane intregi cu avantajele oferite, sumele date in avans si perioada in care "mita" va fi amortizata prin banii romanilor, dupa ce isi vor fi cumparat medicamentul prescris de medici. Pana in 2015, medicamentele pe baza de Gingko Biloba au fost compensate.

Medicii isi asumau un numar de medicamente prescrise si erau verificati de reprezentantii companiei, care mergeau la final de luna si le numarau retetele.

"Sumele noastre nu erau foarte mari. Pentru un medicament, medicii primeau cateva sute de lei la trimestru, se ajungea rar la 1.500 de lei de doctor. E adevarat ca aveam mai multe medicamente. Sigur, excursiile valorau mai mult, cam 1.000 de euro.

Oricum, fata de companiile de inovative, care dadeau si o cheie de masina sau de casa pentru medicii importanti, noi dadeam maruntis si banii inainte, ca la curve", e citat de Libertatea un angajat KRKA, sub protectia anonimatului.

Practica legala, dar imorala

Expertul in politici de sanatate Vlad Mixich, membru in boardul de conducere al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca si presedinte al Observatorului Roman de Sanatate, a declarat, pentru sursa citata, ca astfel de practici pot fi vazute ca o incalcare a juramantului depus de medici. El militeaza pentru transparentizarea totala a sponsorizarilor, astfel incat pacientii sa stie si sa decida apoi daca aleg sau nu sa fie tratati de acel medic.

Acesta a aratat ca un studiu realizat de Observatorul Roman de Sanatate in 2016 a aratat ca valoarea totala a transferurilor de valoare catre medici si spitale in acel an a fost de 47 milioane de euro.

"O parte sunt transferuri etice. In acel an, companiile au donat echipamente de 11,4 milioane de euro, ceea ce e foarte bine. In acelasi timp, au fost transferati 6,1 milioane de euro exclusiv pentru evenimente si deplasari internationale", a spus Mixich.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22