Barack Obama il acuza pe premierul Israelului ca intervine in politica SUA pentru ca Congresul american sa respinga acordul cu Iranul

Fara Autor | 09.08.2015

Pe aceeași temă

Președintele SUA, Barack Obama, a declarat într-un interviu pe tema acordului cu Iranul acordat CNN, că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este singurul lider străin care intervine insistent în afacerile politice ale Statelor Unite.

 

Discutând despre poziția guvernului israelian, care se opune acordului internaţional cu Iranul și a cerut Congresului Statelor Unite să îl respingă, reporterul de la CNN l-a întrebat pe Obama dacă îşi aminteşte de vreun şef de guvern străin care să se implicat în afacerile politice americane, iar președintele SUA a răspuns: "Nu îmi aduc aminte de vreun exemplu similar".  

 

"În mod evident, relaţia dintre Statele Unite şi Israel este profundă. Acest lucru se reflectă în politicile mele. Dar, după cum am mai spus, premierul Netanyahu greşeşte în această privinţă. Pot arăta că ipotezele sale de bază sunt greşite. Dacă argumentaţia mea este corectă, aceasta este cea mai bună modalitate de a ne asigura că Iranul nu fabrică arme nucleare, iar acest lucru nu este bun doar pentru Statele Unite, este bun şi pentru Israel", a subliniat Obama, potrivit cotidianului The Jerusalem Post, citat de Adevărul.

 

„Ambasadorii celor cinci ţări care au negociat acordul nuclear iranian cu Statele Unite au lansat o iniţiativă coordonată de lobby pe Capitol Hill, unii din ei avertizând legislatorii americani că dacă Congresul va submina înţelegerea, s-ar putea să nu existe o nouă ocazie de reluare a discuţiilor pentru a obţine un text mai bun”, scrie Washington Post.   

 

Oficiosul american adaugă că „diplomaţii i-au înştiinţat totodată pe senatorii americani că multe ţări europene nu vor susţine menţinerea sancţiunilor în cazul în care Congresul nu avizează” acordul cu Teheranul. Totuşi, nici chiar legislatorii din Partidul Democrat al preşedintelui Obama nu susţin cu toţii documentul, după cum relevă The New York Times, citat de Adevărul.

 

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate.  

 

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.   

 

Documentul, contestat de politicieni republicani americani, riscă să fie respins de Congresul Statelor Unite.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22