Barna: Cioloș aruncă „o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare”

Laurentiu Gheorghe | 27.09.2021

În plin proces electoral pentru alegerea președintelui partidului, pe grupurile interne ale USR PLUS curg acuzațiile între cele două tabere.

Pe aceeași temă

După ce Dacian Cioloș a acuzat tabăra lui Dan Barna că folosește operațiunea „autobuzul” pentru turul doi al alegerilor online, Barna îi dă replica într-un mesaj transmis membrilor de partid în care îl acuză pe Cioloș că aruncă „o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare (...) menită parcă să divizeze iremediabil”. De altfel, acuzații au venit din ambele tabere, inclusiv în legătură cu persoane decedate care ar fi votat la scrutinul online.

„Îi apreciez pe membrii noștri exPLUS și îi consider colegii și prietenii noștri. Contracandidatul nostru în schimb alege să arunce o umbră pe toți membrii exUSR, într-o vânătoare de vrăjitoare pe care nu o înțeleg, menită parcă să divizeze iremediabil, nu să unească. Pentru unii pare că victoria e mai importantă decât viitorul nostru comun și relevanța USR PLUS pentru viitorul României. Mi-ați scris foarte mulți, revoltați și văd și eu metode pe care nu mi le imaginam într-un partid decent: înregistrări pe ascuns, scurse trunchiat în presă, vânătoare de vrăjitoare și perdele de fum aruncate în ochii voștri, ai membrilor USR PLUS. Munca noastră de ani de zile e pusă la îndoială în fervoarea electorală de pârjolit toată truda și efortul de cinci ani de construcție a unui brand USR PLUS respectat și susținut de atâta lume”, scrie Dan Barna, acuzându-l pe Dacian Cioloș.

În partid este scandal după ce ar fi apărut o informație în legătură cu o persoană decedată care ar fi votat la alegerile online. Cei din USR îi acuză pe cei din PLUS că „au scurs” intenționat această informație pentru a-i discredita, și susțin că de fapt era vorba de o coincidență de nume.

„Văd cum, în loc să urmeze procedura agreată unanim de Biroul Național, o parte din Comisia Electorală devine o „comisie de comisari inchizitori”, intră cu picioarele în familia unuia dintre noi și inventează un mort, care chipurile ar fi votat la alegeri. Cazul ajunge rapid în presă, atent manipulat. Cum se simte oare acel om - repet, membru USR PLUS, coleg de-al nostru - când se vede acuzat pe grupuri și în presă în mod samavolnic precum în securismele anilor 50? Acuzat de faptul că îl cheamă la fel ca pe tatăl său, care a încetat din viață în urmă cu un an. Dumnezeu să-l ierte. S-a gândit vreo clipă echipa contracandidatului la ce înseamnă asta pentru USR PLUS atunci când au decis perfect asumați să arunce în spațiul public această manipulare calomnioasă? Mi-e greu să cred”, mai scrie Dan Barna, în mesajul adresat colegilor.

De asemenea, Dan Barna sugerează că USR a fuzionat cu „o bază de date de e-mailuri”, făcând referire la PLUS și mai afirmă că „se dau telefoane la membrii foști USR, telefoane anonime, inchizitoriale cu amenințări ridicole”. Acesta îl mai acuză pe Cioloș de atitudine împăcuitoare în raport cu premierul Florin Cîțu.

USR și PLUS se acuză reciproc de fraudă electorală. Cei din PLUS i-au acuzat pe cei din USR că ar fi schimbat adresele de mail ale unor membri de partid fără acordul acestora. De partea cealaltă, și cei din USR au făcut propria investigație pentru a afla dacă modificările cerute de membrii exPLUS în baza de date cu emailurile pe care alegătorii primesc un link unde pot vota sunt reale.

Tensiunile din partid sunt semnalate și de alți membri. Printre aceștia se numără și Mihai Polițeanu, cel care l-a susținut pe Irineu Darău pentru funcția de președinte. Polițeanu spune despre competiția internă că „dialogul devine ciomăgeală”.

„Orele, zilele și nopțile astea când oameni decenți din exUSR și din exPLUS se transformă în canalii, când dialogul devine ciomăgeală, când noaptea ca hoții sunt modificate adrese de e-mail, când atacurile ad hominem au înlocuit în totalitate dezbaterea și ideile, îmi place să îmi reamintesc, ca să nu cad și eu pradă turbării, că fac parte dintr-o oază de liniște și de echilibru”, scrie Alin Stoica, într-un alt mesaj transmis pe grupurile interne ale partidului.

Alți membri USR PLUS vorbesc despre „patosul” din partid care „riscă să se transforme în isterie de grup” și cer „pe cât posibil” menținerea „unui dialog civilizat”.

Până la finalul săptămânii membrii USR PLUS vor vota online președintele partidului între Dan Barna și Dacian Cioloș. În primul tur, Dacian Cioloș a câștigat la o diferență de două procente (46% - 43.9%).

După anunțarea rezultatelor, sâmbătă și duminică, delegații USR PLUS vor veni în București pentru a participa la Congres unde vor alege viitoarea echipă de conducere a partidului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22