Barna, discurs pentru șefia USR: Am ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani

Dora Vulcan | 08.08.2019

Dan Barna, președintele USR, spune în scrisoarea de candidat la șefia USR că partidul pe care-l conduce ”a ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani”.

Pe aceeași temă

Dan Barna, președintele USR, spune în scrisoarea de candidat la șefia USR că partidul pe care-l conduce ”a ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani” și că el a devenit președinte al partidului când USR avea 1.500 de membri și puțin peste 50 de filiale iar că acum USR are 15.000 de membri și 555 de filiale, numai în luna iulie intrând în partid 1.500 de membri.

Scrisoarea de candidat pentru încă un mandat la șefia USR

”Dragi colegi,

De trei ani de zile, viețile noastre sunt legate inseparabil de USR.

Fiecare dintre noi a intrat în politică cu un vis sau un of, cu o speranță sau o ambiție, unii entuziaști, alții îndârjiți sau din disperarea de a face ceva. Iar USR a fost locul unde am putut să armonizăm toate aceste idealuri, emoții și trăiri.
Acum mai puțin de doi ani, USR m-a ales Președinte.

Am lucrat de atunci cu toate curentele din partid, orice membru care a dorit să-mi vorbească a avut ușa deschisă, am petrecut mii de ore în dialoguri și dezbateri interne, am bătut țara și am stat la taifas cu aceia dintre voi care ați simțit nevoia.

Am devenit expert în administrat orgolii și stins incendii emoționale, de la unele serioase, la focuri de paie cu aparență de catastrofă. Am reușit să țin partidul unit și să-l duc spre atingerea unor obiective care pentru foarte mulți păreau de neatins, dar pentru noi au devenit motive să dovedim cât de grozavi suntem. Am reușit să țin USR în acești ani sub zodia unui asumat – nu se poate să nu se poată. Iar cele mai multe mențiuni de “am făcut”, “am reușit” “am realizat” vă rog să le citiți la plural. Pentru că pluralul = echipa USR.

În tot acest timp, USR a crescut și a ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani. În 2017 am preluat un USR care era la 5-7% în sondaje. Un consultant european mi-a spus în 2018 că cele mai multe partide noi își încheie povestea cam la un an după ce reușesc un succes notabil. Se întâmpla asta din motive de criză de creștere. Mi-a spus, era chiar în timpul campaniei #FărăPenali, că au fost mirați că povestea USR continuă…

Povestea USR continuă cum a și început: întrecând așteptările și răsturnând pariurile.

2018 a fost anul în care am reușit să stabilizăm partidul la 10 – 13% în sondaje și am creat un proiect politic – Alianța USR PLUS, care s-a bătut de la egal la egal cu PSD și PNL în primele noastre alegeri de după 2016. Alianța e proiectul politic în jurul căruia s-au coagulat 2 milioane de români, care așteaptă de la noi mai mult.

Acum 2 ani am venit în fața voastră cu un program care se numea USR de la mișcare politică, la partid. Nu m-am dat înapoi vreodată de la asumare și am acceptat cu aceeași seninătate și responsabilitate atât deciziile la îndemână, cât și pe cele grele și care păreau la momentul respectiv imposibil de luat sau de pus în practică. Am avut întotdeauna în gând viziunea pe termen lung și încrederea că împreună vom trece peste fiecare etapă de emoție internă, pentru că indiferent de tumult și păreri, atunci când a fost vorba să muncim pentru România, am făcut-o împreună.

Am făcut progrese uriașe în cei doi ani de când USR m-a ales Președinte:

  • Am început acest mandat pe vremea când USR avea aproape 1.500 de membri și un număr de filiale, undeva peste 50. Acum suntem peste 15.000, aveam 555 de filiale la 20 iulie. Știți câți oameni au intrat în USR în iulie 2019? Peste 1500. Vă dați seama la ce viteză de creștere am ajuns? Într-o singură lună din 2019 au intrat în partid mai mulți membri decât erau în tot partidul atunci când am devenit președinte. Acești noi membri vin într-o construcție solidă, într-un proiect care a ajuns să fie singurul partid politic mare ridicat după 1989, de jos în sus. Singurul start up politic din România post-comunistă care a făcut pasul creșterii și stabilității.

  • Atunci când părea că nu mai e vreo speranță, mi-am asumat managementul proiectului și am reușit împreună să strângem un milion de semnături pentru inițiativa cetățenească #FărăPenali, care astăzi este inițiativă de modificare a Constituției. Acest lucru a fost posibil printr-o mobilizare extraordinară a membrilor, voluntarilor și simpatizanților noștri. România a crezut în noi.

  • Am preluat un partid care avea contabilitatea în sacoșe și acum avem un buget anual pus în dezbatere, analizat, aprobat de Biroul Național, cu un departament financiar funcțional. Am pus bazele unui secretariat general împărțit pe departamente care oferă asistență colegilor și ajută la coordonarea activităților din teritoriu.

  • Am preluat un partid care își construia identitatea și am lansat împreună primul proces participativ pentru programul de guvernare – https://www.usr.ro/program-de-guvernare-participativ-revolutia-cetatenilor-2/. Toți membrii au putut să contribuie și foarte mulți au făcut-o. Am validat în BN capitolele de Economie, Agricultură, Fonduri Europene, Educație, Sănătate, Politică Externă și Diaspora. Vrem să schimbăm raportul de forțe definitiv spre cetățean – puterea la cetățeni. Fie că e antreprenor, părinte, pacient. Trebuie să putem alege, trebuie să avem un cuvânt de spus. Aceasta este linia roșie.

După 2 ani pot să spun cu toată încrederea că astăzi USR este mult mai mult decât o mișcare politică, este un partid în toată puterea cuvântului.

Spiritul efervescent al USR este cel ce ne-a adus până aici. Avem suficiente mecanisme interne de autoreglementare să știm că nu vom deraia de la principiile noastre cele mai importante – transparență, democrație internă, asumare. Dar nu mai este suficient să fim o societate funcțională doar în interiorul partidului. Este timpul să începem să ne asumăm mai mult riscuri, să luăm deciziile grele și să construim pentru obiectivul final – guvernare.

De aceea, platforma cu care vin astăzi în fața voastră pentru a vă cere încrederea și sprijinul pentru un nou mandat la conducerea partidului este USR la guvernare. Cu tot ceea ce înseamnă această transformare majoră pentru
USR, un partid născut și crescut în spirit de opoziție. Cred cu tărie că în viitorul mandat putem și trebuie să ne asumăm:

  • pregătirea echipei care va guverna România la toate nivelurile administrației: consilieri locali, județeni, primari, miniștri și, nu în ultimul rând, pentru funcția de Președinte al României;

  • definirea identității noastre ideologice, pornind de la opțiunile majore de măsuri de guvernare pe care USR și le-a definit și continuă să și le definească prin programul de guvernare;

  • continuarea profesionalizării partidului, cu funcționarea eficientă a tuturor mecanismelor interne și asumarea responsabilității conducerii partidului la toate palierele.
    Acesta este următorul nivel: trebuie să vorbim despre cum vom schimba și despre cum vom Salva România.

Aceasta este Revoluția decenței de care România are disperată nevoie astăzi, aceasta este Schimbarea pe care oamenii o așteaptă de la noi. Și care trebuie să înceapă din interior.

Vă cer acum, pe lângă să credeți în mine mai departe, să credeți în voi, dragi colegi. Să credeți în voi asumat că luați decizia corectă și că sunteți gata, în viitorul apropriat, să vă asumați un rol mai important în reconstrucția României, ridicând ochii de la noi înșine și privind spre orizont.

La momentul acesta al istoriei României noi nu mai avem luxul de a ne codi, de a sta pe gânduri sau de a ezita în căutarea vreunei virgule care să ne facă drumul perfect. Obiectivele și așteptările de la noi sunt mult mai mari de atât.

Sunt Dan Barna și pentru aproape 2 ani de zile am fost mândru să reprezint USR din funcția de președinte de partid. Aveți încredere în mine să vă reprezint și în următoarea etapă a partidului nostru și împreună vom continua să scriem povestea fabuloasă a USR.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22