Barna: E o zi istorică pentru România. Inițiativa „Fără penali” e pe ordinea de zi la Senat

Laurentiu Gheorghe | 11.11.2020

​Liderul USR, Dan Barna, a făcut apel la șefii partidelor parlamentare să-și trimită senatorii să voteze inițiativa „Fără penali” care se află pe ordinea de zi a Camerei superioare.

Pe aceeași temă

Dacă inițiativa va fi votată miercuri în plenul Senatului, referendumul pentru revizuirea Constituției pentru includerea „Fără penali în funcții publice” ar putea avea loc odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

​„E o zi istorică pentru România. Inițiativa cetățenească «Fără penali în funcții publice» este astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Fac apel la președinții partidelor, la domnii Orban, Ciolacu, Kelemen, Tomac, trimiteți-vă senatorii astăzi la vot! Un vot dat astăzi pentru inițiativa «Fără penal» ar fi un mesaj că acest parlament toxic ar putea să-și spele un pic obrazul”, a spus Barna.

Pe ordinea de zi a sedinței senatorilor se află inițiativa USR. Ședința de plen este programată de la ora 14.00, iar iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” ar urma să intre la vot sub rezerva primirii raportului pe acest proiect. Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.

Reamintim că pe ordinea de zi a sedinței senatorilor de miercuri se află inițiativa USR dar și cererea de reexaminare a președintelului Klaus Iohannis privind legea alegerilor parlamentare.

Și președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că PSD va vota în plen inițiativa USR „Fără penali în funcții publice". Cazanciuc a mai spus că senatorii vor participa fizic la ședință iar pentru trecerea proiectului USR este nevoie de votul a două treimi, mai exact 90 de voturi.

După cum știți, pe listele PSD nu se găsește nicio persoană condamnată sau trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului și am ținut cont de ea când am alcătuit lista. Așa cum am votat și la Camera Deputaților, PSD va vota inițiativa fără penali în funcții publice.(...) Parlamentarii PSD vor veni astăzi la vot, noi avem 59 dar după cum știți pentru adoptarea inițiativei este nevoie de 90 de voturi", a declarat Robert Cazanciuc la Senat.

În 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere. Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. În cazul în care primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22