Barocamera de la Floreasca nu poate fi folosită pentru arşi, ci pentru antiîmbătrânire

E.b. | 27.10.2016

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat, joi, la conferinţa "Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienţilor la tratament" organizată de News.ro, că nu crede că barocamera de la Spitalul Floreasca va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave.

Pe aceeași temă

 

 

 

Barocamera de la Spitalul Floreasca, pentru care au fost cheltuite 3,4 milioane de lei, nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci poate fi folosită pentru tratamente antiîmbătrânire, susţine Vlad Voiculescu.

 

 

Le urez succes managerilor acestui spital în găsirea unei variante pentru folosirea acestei barocamere”, a declarant ministrul.

 

Potrivit lui Voiculescu, aceasta este mai potrivită pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiageing, cel mult pentru tratarea arsurilor uşoare.

 

"Grija noastră este să o mutăm de acolo pentru că avem nevoie de spaţiul respectiv. Grija noastră este ca acea secţie să funcţioneze în interesul pacienţilor. Ce se întâmplă cu barocamera, ne-ar plăcea să fie folosită, înţelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienţii cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că sunt usor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să  o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ţine de o investigare a Parchetului", a precizat ministrul, conform News.ro.

 

Întrebat în ce alte scopuri poate fi folosită barocamera de la Floreasca, ministrul Voiculescu a arata ca acesta ar putea fi folosita pentru tonifierea organismului.

 

La aceeaşi conferinţă, Vlad Voiculescu a spus că, în cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai mulţi răniţi ar fi trimişi în străinătate, în ţară putând fi îngrijiţi 10 - 20.

 

Barocamera Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei şi a fost achitată în 10 zile de livrare, nefiind nici funcţională, nici instalată, deşi există un proces verbal de punere în funcţiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. 

 

 

Un apropiat a lui Oprescu

 

 

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat că este deţinută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, aceştia având împreună Clinica Medicală "Academica".


Barocamera a fost furnizată în 3 decembrie 2013 şi a fost achitată în 13 decembrie, raportul Corpului de control menţionând că aparent sunt respectate prevederile legale conform cărora plata trebuie făcută în baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, "barocamera nefiind pusă în funcţiune de furnizor" şi că, în consecinţă, aceasta nu trebuia achitată.

 

În 24 mai, Guvernul a anunţat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcţiune a barocamerei de la Unitatea de Arşi a Spitalului Floreasca şi pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii confirmă că Secţia de Arşi de la Floreasca nu este încă pe deplin funcţională. În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem - faţă de faptă - în cazul Secţiei de Arşi de la Floreasca.

 

În urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Florească în ultimele şase luni şi la solicitarea Corpului de Control al premierului, Corpul de control al ministrului Sănătăţii a făcut un control în Unitatea de Arşi, în perioada 26-29 aprilie.

 

Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale din ultimele luni”, preciza Guvernul.

 

 

Barocamera nu este montată

 

 

În urma controlului, au fost descoperite mai multe probleme, între care: personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în unitate, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI), nu este prevăzută o evacuare în  caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, rezervele de un pat, în număr de 6, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi, iar saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

 

În urma controlului, Guvernul a sesizat şi Curtea de  Conturi şi ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22