Barometrul coruptiei - Unul din trei romani recunoaste ca da mita

Fara Autor | 10.12.2010

Pe aceeași temă

Peste 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei a crescut in Romania in ultimii trei ani, iar 83% dintre romani cred ca guvernul este ineficient in lupta impotriva coruptiei, arata Barometrul Global al Coruptiei, lansat joi de Transparency International. Daca in 2009 doar 12% spuneau ca au dat mita, in ultimele 12 luni numarul acestora aproape s-a triplat, reiesind ca unul din trei romani da mita.




Doar 7% dintre romani cred ca masurile anticoruptie ale guvernului sunt eficiente, spre deosebire de anul trecut cind aceeasi institutie fundamentala a statului era judecata ca fiind ineficienta in proportie de 59%.




Aproape 70% dintre romani cred ca implicarea cetatenilor in actiuni anticoruptie este importanta si ca astfel pot sa determine schimbari. Inca si mai multi, 80%, ar vrea sa sprijine colegi si prieteni activi civic in lupta cu coruptia si aproape 60% s-ar implica ei insisi in aceste actiuni. 67% dintre cei chestionati in Romania ar raporta un caz de coruptie.




Partidele si Parlamentul sunt institutiile considerate cele mai corupte, avind un idicator de 4,5,  pe o scara de la 0 (cel mai putin corupt) la 5 (cel mai corupt), ceea ce reprezinta o crestere fata de anul anterior.




Doar 3% dintre romani au incredere in guvern si guvernanti cu privire la capacitatea lor de a lupta impotriva coruptiei. Din aceasta perspectiva romanii sunt europenii cu cea mai scazuta incredere in guvern, urmati de letoni (5%), sloveni (7%) si germani (8%). Ceea ce atrage atentia este ca 63% dintre romani nu au incredere in nimeni in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, ceea ce ne plaseaza ca cea mai dezamagita natiune europeana, la mare distanta de celelalte.




Barometrul Global al Coruptiei este lansat anual de Transparency International. Barometrul evalueaza masura in care institutiile cheie si serviciile publice sunt percepute ca fiind corupte si identifica parerile cetatenilor cu privire la eforturile guvernului in lupta anticoruptie.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22