Baronul local Oprișan îi mulțumește lui Dăncilă pentru Codul administrativ: Un mare câștig

Dora Vulcan | 25.06.2019

Marian Oprișan, îi mulțumește premierului Viorica Dăncilă pentru adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență și îi transmite că actul normativ este un mare câștig pentru administrație.

Pe aceeași temă

Oprișan, șeful Consiliului Județean Vrancea, unul dpreședinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, spune că reglementările din Codul Administrativ au fost discutate și "au beneficiat de expertiza colegilor din Consiliile Județene din România", multe dintre propunerile acestora regăsindu-se în Ordonanța de Urgență adoptată marți.


"Este îmbucurător faptul că administrația publică are, în final, un instrument de lucru cerut de către cei care lucrează în administrație de foarte mult timp (...) Prevederile Codului Administrativ susțin principiile descentralizării, dar și sistematizarea și concentrarea legislației din domeniul administrației publice. (...) Iată că, după mai bine de 20 de ani de așteptare, administrația publică din România are un Cod Administrativ, o lege atât de necesară cu care să operăm în beneficiul cetățenilor și al comunităților", mai susține liderul PSD Vrancea, citat de Hotnews.ro.

***

Președintele Klaus Iohannis califică adoptarea, prin Ordonanță de Urgență, a Codului Administrativ ca un „grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”.

„PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări”, spune Klaus Iohannis, despre adoptarea, prin Ordonanță de Urgență, a codului administrativ declarat neconstituțional în integralitatea sa de Curtea Constituțională.

Klaus Iohannis atrage atenția că, ”după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă administrația de dragul baronilor locali”.

„Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată”, afirmă președintele Iohannis, care avertizează Guvernul că acest instrument al ordonanțelor de urgență „nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare”.

În opinia sa, „arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ” și în plus „nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”.

„Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple”, arată Klaus Iohannis, în opinia căruia adoptarea acestui Cod Administrativ prin OUG „arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”.

***

Dăncilă a adoptat marți, prin ordonanță de urgență, Codul administrativ, actul legislativ prin care se introduc pensii speciale pentru aleșii locali, în ciuda declarării sale neconstituționale de CCR.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ, controversat în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului pe care îl are președintele pentru a numi un ministru.

Documentul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social iar Curtea Constituțională l-a declarat neconstituțional în integralitate.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a susținut la începutul ședinței de Guvern că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.

Dăncilă susține că noul Cod administrativ ar prevede proceduri mai clare și termene reduce pentru numirea în funcție pentru un membru al guvenului în caz de remaniere sau de vacantare a postului.

"Prin noile prevederi vom institui mecanisme care sa preintampine blocaje intre institutiile publice atat la nivel central, cat si la nivel local. Pentru mai multa eficienta si transparenta vom stabili o procedura mai clara si termene reduse pentru numirea in functie pentru un membru al Guvernului in caz de remaniere guvernamentala sau de vacantare a postului. Situatia din ultimul an ne-a aratat ca este nevoie de astfel de modificari pentru a asigura continuitate in toate domeniile de activitate ale Guvernului", a spus Dăncilă.

De asemenea, noul cod administrativ prevede alegere președinților de CJ prin vot uninominal.


"Pentru administratia locala, vom reglementa procedura validarii prin hotararea instantei a mandatelor consilierilor locali alesi si vom revizui situatiile de dizolvare a Consiliului Local astfel incat sa asiguram stabilitatea autoritatilor locale. Dupa cum stiti, am adoptat deja revenirea la alegerea presedintilor CJ prin vot uninominal, la fel ca in cazul primarilor, reglementare care se regaseste in noul Cod Administrativ. Legitimitatea presedintilor CJ va creste pentru ca vor reprezenta vointa cetatenilor si nu rezultatul unor negocieri politice", a completat premierul.

Premierul spune că noul cod ar cuprinde măsuri privind profesionalizarea corpului funcționarilor publici.

”De asemenea aducem solutii si in cazul elaborarii procedurilor cadru privind licitatiile publice, dar si reglementari in domeniul proprietatii publice si private a statului sau a unitatilor administrativ teritoriale. Venim si cu masuri privind profesionalizarea corpului functionarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificari sunt menite sa modernizeze administratia publica, sa o faca mai flexibila si sa raspunda mai promt si mai eficient asteptarilor cetatenilor”, a spus Dăncilă marți.

Multe din prevederile Codului administrativ sunt neconstituționale, slăbesc eficiența administrativă și îi fac pe funcționarii publici dependenți de politic. Mai mult, unele dintre articole sunt concepute pentru a le da mai multă putere baronilor locali, spun funcționarii publici, susținuți de specialiștii în drept.

Adoptarea Codului administrativ - cronologie

  • Proiectul a fost adoptat în iulie trecut, cu 175 de voturi pentru 33 împotrivă și 15 abțineri.

  • Președintele Iohannis a trimis CCR o sesizare în care a susținut că multe din prevederile codului încalcă Constituția

  • USR, PNL, PMP au depus o sesizare la CCR împotriva legii privind elaborarea Codului administrativ. Sesizarea a fost semnata de 28 de deputati USR, 13 de la PMP, șase neafiliați și trei de la PNL

  • Pe 6 noiembrie, CCR decide că legea privind Codul administrativ este neconstituțională în integralitatea sa.

  • Guvernul Dăncilă decide adoptarea sa prin OUG.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22