Basescu, catre Parlament: Avem o datorie sa gasim solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor. Discursul lui Basescu a fost intrerupt de mai multi parlamentari care i-au cerut demisia

Fara Autor | 07.03.2012

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in timpul adresarii sale catre Parlament cu privire la probleme de politica interna, ca "avem o datorie sa gasim solutii pentru ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor". La scurt timp dupa aceasta afirmatie, Basescu a fost huiduit, cerandu-i-se "demisia".

Pe aceeași temă

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in timpul adresarii sale catre Parlament cu privire la probleme de politica interna, ca "avem o datorie sa gasim solutii pentru ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor". La scurt timp dupa aceasta afirmatie, Basescu a fost huiduit, cerandu-i-se "demisia".

Presedintele Basescu s-a adresat, miercuri, Parlamentului in absenta Opozitiei. El si-a exprimat regretul fata de greva USL si a facut un apel catre Uniune sa revina in Parlament pentru a discuta acolo problemele tarii, relateaza Hotnews.

"Am considerat ca se impunea o intalnire a presedintelui cu Parlamentului, avand in vedere ca in ultima perioada s-au petrecut evenimente de interes major: schimbarea guvernului, adoptarea si semnarea tratatului fiscal si criza de comunicare dintre majoritate si opozitie.

In aceste conditii, cred ca e important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si ceea ce eu cred ca ar trebui facut in continuare", 
a spus Basescu.

Basescu a explicat problemele cu care s-a confruntat Romania in perioada 2009-2011 si masurile de austeritate care au trebuit impuse pentru a iesi din aceste probleme, motive pentru care le-a multumit parlamentarilor pentru votul lor de incredere privind taierea salariilor bugetarilor, cresterea TVA si introducerea CAS pentru pensionari.

"Ati facut un lucru pentru care ma simt solidar cu dvs si ma simt in acelasi timp solidar cu romanii.

La inceputul lui 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite.

E o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor
", a precizat presedintele Basescu


Basescu, huiduit de parlamentari

In momentul in care presedintele explica rezultatele reformelor din ultima perioada si adoptarea ultimelor legi, pentru modernizarea statului, mai multi parlamentari de la balcoane au intrerupt discursul si au strigat "Demisia!".

Dupa cateva zeci de secunde, ei au fost indepartati din balcon de angajati ai parlamentului. Acestia au strigat "Regele Mihai! Regele Mihai!", iar Traian Basescu le-a replicat razand "Mergeti la dansul si chemati-l!"

In continuare, Basescu a spus ca "Dincolo de situatia dificila creata de criza economica globala si care v-a dus la nevoia adoptarii masurilor de care am vorbit, trebuie sa va multumesc inca o data si dvs si guvernului Emil Boc".

"In paralel cu masurile de austeritate ati accelerat procesele de reformare a statului. Acesta a fost angajamentul meu electoral din campania din 2009", a spus Basescu.

Reforma celor patru coduri, legea micii reforme, legea prin care se instituie un sistem de selectie pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, au rezultate care se vad, a declarat Basescu, insa, "reforma educatiei din perioada 2000 - 2006 s-a dovedit un esec major".

Basescu a punctat ca, la nivelul educatiei, reforma a dat gres, iar rezultatele Bacalaureatului din acest an au subliniat acest lucru.

Mai departe, presedintele a vorbit de masurile care trebuiesc implementate pentru a continua modernizarea statului.

"In opinia mea, este necesar ca in perioada urmatoare sa se adopte doua legi care vor intregi procesul de modernizare a statului: Legea sanatatii si legea roganizari administrative.

Nu inteleg de ce trebuie sa existe competitie intre scoli, dar nu si intre spitale. Legea Sanatatii trebuie reluata, pentru a avea un stat modern. Sunt cunoscute ezitarile Ministerului sanatatii de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale. Oamenii trebuie sa stie ce le ofera statul pentru contributia lor.

Privind reorganizarea administrativa, ea nu se poate face a doua zi de la promulgarea legii, ea se poate intinde pe patru ani. Discutati cu Opozitia, pentru ca nimeni nu poate convinge pe nimeni ca o tara organizata ca in 1968 mai poate raspunde cerintelor de astazi"
.


Bugetul pe 2014-2020

"In momentul de fata, se construieste bugetul pentru 2014-2020. Este clar ca modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltarea regionala a fost departe de a fi eficient, pentru ca fiecare judet are interesele lui. Reorganizarea administrativa ar permite utlizarea eficienta a banilor europeni", a explicat Basescu.

Legea de aplicare a Codului de Procedura Civila, legea privind bunurile sechestrate, sunt chei in eficientizarea procesului legislativ, a spus, apoi, presedintele Basescu.

"Trebuie sa aveti in vedere nevoia de a aproba legea privind confiscarea extinsa, valorificarea bunurilor confiscate sau sechestrate. Acestea sunt chei in constatarea ireversibilitatii proceselor de eficientizare a Justitiei din Romania. Am convingerea ca Guvernul va transmite rapid legea de aplicarea a codului de procedura penala, o urgenta.

Legat de nevoia de modernizare a clasei politice: primul pas a fost introducerea votului uninominal. Este o obligatie morala a majoritatii impreuna cu minoritatea sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa oamenii de pe locul 3 sa fie parlamentari si primii din colegiu sa ramana acasa", a mai spus Basescu.

 

Parlament unicameral si 300 de parlamentari

Basescu a vorbit si despre dorinta cetatenilor de a avea un parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

"Stiu ca trebuiesc doua treimi, ca trebuie facut un efort de a se discuta cu opozitia, dar tineti cont ca a fost un vot cu peste 80% pentru parlament unicameral.

Acum, e evident ca o singura camera legifereaza, cea decizionala. Practic, parlamentul fucntioneza ca unul unicameral
E foarte greu sa justificati necesitatea a doua camere cand singurul suveran e votul popular.

Mai e un lucru ce tine de moralitate: Stiu ca si dvs ati avut veniturile amputate cu 25%. Si totusi, una e sa ii tai presedintelui 25% din salariu, si alta cuiva care are 1000 de lei.

Reducerea la o camera si la 300 de parlamentari ar veni si ca un argument ca si politicienii sunt constienti de nevoia de a reduce cheltuielile de functionare a statului.


Daca avem o criza a datoriilor publice in Eropa, ea a generata de doua motive: cheltuielile foarte mari ale statului pentru a-si asigura functionarea si cheltuielile mult peste venituri cu protectia sociala", a explicat presedintele Traian Basescu.


Zona Euro

Mai departe, presedintele a vorbit despre necesitatea intrarii in zona euro, obiectiv major pentru Romania.

"Dobanzile in Zona Euro sunt de 1 - 1,5% pentru statele echilibrate, iar pentru non-euro sunt 6 - 6,5%. Trebuie sa intelegeti cat de important e sa devenim stat membru a Zonei Euro. Am vazut multe state in dificultate care au indeplinit criteriile de la Maastricht
Ceea ce inseamna ca respectarea acestora nu e suficienta.

Nu e de conceput acum, dupa ce am vazut ce se intampla, sa ai un deficit sub 3%, indatorare sub 60%. Dincolo de aceste criterii, viata ne-a arata ca un stat care nu are o economie performanta, competigiva, nu rezista in zona Euro.

Obiectivul in perioada imediat urmatoare trebuie sa fie reanalizarea si cresterea performantelor economiei de stat.

Marii transportatori, fie ca vornim de tranzgas, cai ferate, marii producatori de energie, toate trebuie sa devina competitive ca productie. Fara competitivitate in transporturi, energie, nu avem nicio sansa sa traim bine in Zona Euro.

Programul cu FMI, Banca Mondiala si UE
vizeaza o prioritate pentru eficientizarea economiei de stat. Economie competitiva si crestere de productivitate trebuie sa fie cuvintele de ordine inainte de a intra in Zona Euro.

Altfel, doar criteriile de la Maastricht raman o inselatorie pe care ne-o adresam noua insine.
Stiu ca se spune sa nu ne atingem de resursele tarii, dar nu vom da sanse de evolutie unui numar mare de romani. Fac un apel: redeschideti mineritul care a redevenit rentabil - exploatarea de aur, de cupru.

Conditiile noastre sunt legate categoric de agricultura, turism si minerit. Fara sa cream locuri de munca in aceste domenii riscam ca, desi aparent sa avem parametrii economici buni, in realitate sa cream o patura larga de oameni saraci.

Niciodata nu vom fi capabil sa sustinem sistemul de pensii cu 6 mil de pensionari si 4,5 mil de angajati."


Presedintele a explicat si despre industria IT a Romaniei, care are nevoie de resurse alocate corect nevoii acesteia.

"Industria IT, unde avem resurse naturale, inteligenta si imaginatia tinerilor, trebuie sa aibe focusate corect resursele destinate acestui sector.

Desi avem un sistem foarte modern, cu viteza mare de transmisie a datelor, fiecare e cu infrastructura lui. Electrica are propria sa fibra optica, calea ferata la fel, Educatia la fel.

Si uite asa, in momentul de fata, desi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date acoperim doar circa 20% pentru ca fiecare suntem stapani pe fibra lui optica. Am abordat aceasta problema in CAS.

Romania are acum capacitate de transmisie de date mult mai mare decat cea pe care o utilizeaza in mod real. Credeti ca stie cineva ce softuri si ce echipamente se achizitioneaza de fiecare minister, primarie, CJ?"
.

 

Asigurarea energiei

In urmatoriii 10 ani, una din problemele Romaniei este legata de asigurarea energiei, a spus presedintele. "Nu putem sa impanzim tara numai cu mori de vant care sa produca energie  electrica, resursele noastre sunt reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, gazele naturale si gazul de sist".


Se manifesta interese ca Romania sa devina dependenta energetic, a precizat presedintele. "Romania are o resursa consistenta in Marea neagra, putem sa ne asiguram necesarul nostru, daca se liberalizeaza costurile de piata. Costurile de piata fac rentabila exploatarea. Putem mentine preturi scazute pentru populatie."

 

Tratatul fiscal

In lumina tuturor acestor puncte enuntate si a faptului ca situatia economica a Romaniei nu este asa de dificila, avand o datorie publica mica, presedintele Basescu a facut apel la parlamentari si pentru adoptarea integrala a Tratatului fiscal

"Recomandarea mea este ca Parlamentul sa aprobe integral Tratatul fiscal, pentru ca va face Romania sa fie performanta din punct de vedere economic. Romania a facut un lucru bun semnand acest tratat, iar el intra in vigoare cand 12 state il ratifica, de aceea, trebuie ca Parlamentul Romaniei sa il ratifice repede.

Pachetul de guvernanta 1 - deja sunt state propuse spre sanctiuni, cu reducerea sumelor acordate de UE, dar noi vem un alt instrument - Pactul Euro+.

Acest tratat fiscal a fost conceput strict pentru Zona Euro. A fost o presiune initiata de noi, sustinuti de Polonia, ca la acest tratat sa poata adera si statele non-euro. Singurele modificare care au putut fi facute pe negocierea romano-polona a fost legata de doua prevederi: statele non-euro pot semna tratataul si sa participe la deciziile zonei euro; statele care au gradul de indatorare sub 60% sa poate merge cu un deficit structurala pana la 1%.

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in uniunea economica si monetara a fost semnat de Romania prin mine si am inteles ca opozitia cerea primului ministru sa semneze, nu stiu ce-i deranja sa semneze presedintele. Conform constitutiei, singurul care poate semna tratate internationale e presedintele Romaniei"
, a aratat presedintele.


Alte declaratii importante:

  • In opinia mea, atunci cand politic se va putea face mai mult, se va merge spre unificarea sistemului de taxe, unificarea legislatiilor privind investitiile, redeventele etc. Chiar si TVA, daca nu cumva si pensii si salarii, in ultima etapa.
  • E un proces ireversibil, in care nu avem alta solutie decat sa mergem inainte pentru ca niciun stat singur nu poate face fata efectelor globalizarii.
  • UE are o singura solutie pentru a se afla pe puntea de comanda a procesului de globalizare: Uniunea Statelor Europene, cu o foarte puternica integrare.
  • Niciun stat al UE, singur, in diverse etape de evolutie, nu va putea face fata procesului de globalizare.
  • Probleme vor mai fi in UE, si o foarte probabil in partea a doua a anului se va constata intrarea in recesiune.
  • Din acest punct de vedere, va pot spune ca nu va fi usor, dar nu ne va fi atat de greu ca in 2009, pentru ca suntem mult mai bine pregatiti.
  • Stim ce avem de facut, am acumulat experienta unei crize grele si suntem bine pregatiti sa facem fata unei eventuale recesiuni care s-ar instala in Zona Euro in a doua parte a anului.
  • Vreau sa stiti ca Romania va fi un sustinator puternic al unei tot mai mari puteri a Comisiei Europene si nu a unui stat contributor sau altul.
  • Garantia corectitudinii gestionarii afacerilor europene e in Comisia Europeana (CE). Eforturile noastre sunt legate de consilidarea autoritatii si a atributiilor CE.
  • Vreau sa stiti ca Romania indeplineste multe din criterii cerute pentru aplicarea tratatului fiscal si eu cel putin incerc sa va transfer ceea ce simt fiind in deplina cunostiinta de cauza: aveti de ce sa fiti optimisti, Romania nu va face pasi inapoi, chiar daca in Zona Euro va fi recesiune in a doua parte a anului.
  • Romania nu-si poate vedea evolutia viitoare si securitatea din punct de vedere al sperantei de prosperitate decat in interiorul UE, iar din punct de vedere al securitatii nationale parteneriatul cu SUA ramane un pilon de baza al politici noastre.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22