Basescu ii cere fratelui sau sa iasa "imediat" din firma din domeniul militar

Fara Autor | 21.08.2009

Pe aceeași temă

Dezvăluirile legate de implicarea fratelui preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, in afaceri cu armanent l-a făcut astăzi pe şeful statului să iasă cu un mesaj public, în care precizează că regretă situaţia creată şi îi cere fratelui său să renunţe imediat la calitatea de acţionar al firmei respective. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului, care este şi şeful armatei române, susţine că nu ştia de implicarea fratelui său în astfel de afaceri şi a aflat din presă, mulţumind mass media pentru aceste dezvăluiri. MAPN a preciziat ca firma in care Mircea Basescu este asociat nu se afla printre cele selectate pentru modernizarea fregatelor.



"Şeful statului mulţumeşte mass media pentru semnalarea acestui caz şi regretă situaţia creată", se arată în comunicat.



Dacă în cazul altor situaţii controversate legate de membrii familiei sale, şeful statului nu a luat atitudine, acum, în premieră, Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat de presă prin care se arată că acesta regretă.



"Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar", se arată în comunicat.



Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare şi i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă, mai precizează sursa citată.



Fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, s-a asociat cu şefii industriei de apărare într-o firmă de tehnică militară, asociaţii săi aşteptând deschiderea uşii de la Cotroceni pentru mari contracte.



Cu o participaţie de 30% Mircea Băsescu este, de două luni, cel mai proaspăt acţionar al firmei Defence Security and Intelligence Co, alături de generalul (r) Ion Eftimie Sandu (5%), fost locţiitor al Departamentului Arme din Ministerul Apărării, de Maria Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, directorul Direcţiei de Apărare din Ministerul Economiei. Ceilalţi doi, cu câte 30% , sunt Romeo Oiţă şi Grigore Geamănu. Potrivit ziarului „Bursa”, firma a rezultat dintr-o societate cu profil turistic din Ilfov.





 Asociatii firmei Desintco





     - Romeo Oiţă (48 de ani) deţine 30%. Oiţă este preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate;

     - Cristian Andrei Grigore Geamănu (49 de ani) deţine 30% şi este vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA;

     - Ion Eftimie Sandu (54 de ani) deţine 5% din afacere. Este locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începând din 2007. A fost avansat la gradul de general maior chiar de preşedintele Băsescu în acelaşi an. Din februarie 2009, Ion Eftimie Sandu este general în rezervă. Domnul Sandu a mai fost membru în consiliile de administraţie ale unor importante companii din industria noastră de apărare: Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova şi Uzina Mecanică Plopeni;

     - Mircea Băsescu (56 de ani), fratele preşedintelui Traian Băsescu, deţine 30% din afacere;

     - Maria Cristina Cazacu (21 de ani), fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei pe probleme ale industriei. Aurel Cazacu a mai fost membru în CA la IAR Ghimbav, Eurocopter România, Romaero, Avioane Craiova şi Romarm. Maria Cazacu deţine 5% din afacere.






Partenerii americani, inalti ofiteri in rezerva





Romeo Oiţa este reprezentantul grupului american Navigator Development LLC, iar Cristian Geamănu, vicepreşedintele pentru Europa de Est al companiei americane General Defence Corp.



Potrivit investigatiilor facute de ziarul "Bursa", Navigator Development Group, este înfiinţată de doisprezece ani în Alabama, iar in companie foşti înalţi ofiţeri în rezervă ai US Army şi NATO. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Virgil L. "Duz" Packett, membru în Consiliul Consultativ al Navigator Development Group. Virgil Packett a fost comandant al SFOR în Bosnia, după 2003, adică al Forţei de Stabilizare a NATO. Din această poziţie, generalul Packett i-a felicitat pe militarii români în 2003 şi le-a mulţumit pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunile în Bosnia şi Herţegovina.





   
Lansarea la apa a firmei


 


 In august 2009, Cristian Geamănu şi Romeo Oiţa au organizat "Naval Defence Exhibition", între 14 şi 16 august 2009, la Constanţa, în parteneriat chiar cu cele două companii americane din industria de apărare - Navigator Development şi General Defence Co., dar şi cu MApN, scrie ziarul "Bursa".  Lista organizatorilor evenimentului se suprapune aproape perfect peste lista partenerilor de afaceri ai lui Mircea Băsescu din firma Desintco:






 Organizatorii expoziţiei Naval Defence Exhibition (NDE):






- Cristian Geamănu - preşedinte al NDE şi vicepreşedinte pentru Europa de Est al companiei americane General Defense Co;

-  Romeo Oiţa, director executiv al NDE şi reprezentantul în România al grupului american de consultanţă militară şi software specializat Navigator Development Group;

-  General maior Ion Eftimie Sandu, asistentul preşedintelui NDE - Cristian Geamănu;

 -  Andra Anicăi, Asistent al Directorului de Securitate NDE, dar şi director economic al firmei Desintco, precum şi parteneră de afaceri a familiei Geamănu;

 -  Aura Buiac, director de protocol NDE. Aura Buiac este editorul şi directorul publicaţiei Intercity Magazin. Publicaţia este editată de firma Astrid Business Development SRL (controlată de familia Buiac), firmă care îşi împarte sediul social, din 2005, pe Calea Moşilor, cu reprezentanţa General Defence Co, condusă aici de Cristian Geamănu;

 -  Cristian Negoiţă, director marketing & sales NDE. Cristian Negoiţă este director de marketing la publicaţia Intercity Magazin.



 În cadrul Expoziţiei de la Constanţa, reprezentantul BAE System (compania britanică care ne-a furnizat fregatele) declara că şi de modernizarea fregatelor ar trebui să se ocupe tot compania britanică. Bătălia este însă aprigă, iar contractul pe măsură. La eveniment au mai participat Aurel Cazacu, ca reprezentant al Ministerului Economiei pe probleme ale industriei de apărare, dar şi Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu. 





Cheia de la usa Cotroceniului





Dacă Mircea Băsescu a negat pentru Antena 3 orice implicare, în ciuda datelor de la Registrul Comerţului, Cazacu nu ascunde că are planuri mari cu firma, inclusiv consultanţă pentru modernizarea de 500 de milioane de euro a fregatelor, având în vedere trecerea fratelui şefului statului la Cotroceni. „Este o garanţie. Vine o mare firmă şi zice «dom’le vreau să ajung acolo, undeva la Cotroceni». Ok, dânsul are ocazia să ajungă să-l ducă acolo. Pentru că ne va fi bine”, spune Cazacu.





MApN: Firma la care este asociat Mircea Băsescu nu se află printre cele selectate pentru programul de modernizare a fregatelor





Programul de modernizare a fregatelor urmează să fie realizat pe baza unei proceduri specifice de atribuire de tip competitiv, aprobată de Guvernul României printr-o hotârâre de guvern în luna noiembrie 2008, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu.



 

Prin aceeaşi hotărâre de guvern au fost stabilite şi cele 11 firme care au fost selectate de MapN pentru a participa la dialogul competitiv. Astfel, firma la care este asociat fratele preşedintelui Băsescu - înfiinţată în urmă cu două luni - nu avea cum să fie implicată în acest proiect, a declarat pentru NewsIn, Constantin Spânu.




"Pentru participarea la procedura de atribure au fost invitate 11 companii internaţionale, consacrate pe plan mondial în domeniu şi furnizoare pentru armatele ţărilor NATO sau UE. Cele 11 firme au fost stabilite şi menţionate în aceeaşi hotărâre de guvern", a mai spus Spânu.

Purtătorul de cuvânt al Armatei a mai precizat că Ion Eftimie Sandu este general în rezervă şi nu mai deţine nicio funcţie în Ministerul Apărării din februarie 2009, dată până la care a fost locţiitor al şefului Departamentului pentru Armamente.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22